Edina
-12 °C
-3 °C

Gyorsulva fogy az amazonasi esőerdő

2005.05.19. 23:21
A brazil kormányzat adatai szerint tavaly gyorsult az amazonasi őserdők irtása, és az iram megközelítette az 1995-ös csúcsot.

A 2004 augusztusáig eltelt egy évben 26 000 km2 őserdőt vágtak ki az Amazonas-medencében Brazília környezetvédelmi minisztériumának jelentése szerint. Ez 6 százalékos emelkedést jelent az előző egy évhez képest.

A legtöbb erdőt Mato Grosso államban vágták ki, ahol az összes irtás mintegy fele történt. A megtisztított területre szójaültetvényeket telepítettek. Az Európába és Kínába irányuló szójaexport tavaly rekord szintű extra bevételt hozott a brazil gazdaságnak.

A zöldek szerint az állam a gazdasági érdekeket továbbra is a környezetiek elé helyezi. A Greenpeace egy közleményében "az erdőirtás királyának" nevezte Mato Grosso kormányzóját, aki egyben a világ egyik legnagyobb szójaültetvényese.

Az adatokkal kapcsolatban a kormányzat rámutatott, hogy fokozta a veszélyeztetett területek műholdas megfigyelését, miközben a Brazília történelmének legnagyobb környezetvédelmi területeit hozták létre.

Az egyenlítőn honos masszív növényzet széndioxidot vesz fel és oxigént termel. A környezetvédők szerint ezért az őserdők pusztítása környezeti katasztrófához vezethet. Eddig az Amazonasi őserdeinek mintegy ötödét irtották ki.