Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betiltanák az EU-ban a kozmetikai állatkísérleteket

2002.06.14. 08:40
Az Európai Parlament azt sürgeti, hogy az unióban 2004 végéig tiltsák be a kozmetikai termékekkel végzett állatkísérleteket. Ezen kívül a honatyák szeretnék elérni azonnali hatállyal azoknak a kozmetikai termékeknek betiltását, amelyeket az alternatív eljárások ellenére még mindig állatokon tesztelnek.
A tilalom az olyan termékekre is vonatkozna, melyeket nem EU-tagállamokban készítenek. Ezzel kívánják elejét venni, hogy az európai cégek hátrányba kerüljenek a külföldi konkurenciával szemben.

A kozmetikai termékekre vonatkozó új előírások azokra a termékekre vonatkoznának, melyeket 205-től kezdődően dobnak piacra. Az Európai Parlament elfogadott egy olyan módosító javaslatot is, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy határozza meg a jelenleg futó állatkísérletek befejezésére vonatkozó határidőket, legfeljebb öt éves türelmi időszakot hagyva.

Kivételt képezhetnek azok a tesztek, ahol az ismételt használat toxikológiai hatását vizsgálnák. Ezen a területen még nincsenek megbízható alternatívák, így a jogszabály életbelépésétől számítva legfeljebb tíz évig kivételes elbírálás alá esik.

A határidők parlament által követelt kitűzése ellenállásba ütközött a Tanácsban. Az EU minisztereit összefogó grémium attól tenné függővé a piaci forgalmazás tilalmát, hogy az alternatív vizsgálati módszereket korábban engedélyezte az európai gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet (OECD).

Ha ezt elutasítja a parlament, olyan helyzet alakulna ki, mintha a határidők megszabásával nyomást kívánnának gyakorolni a gazdasági szereplőkre. Ugyancsak kritikával illette a kezdeményezést a kozmetikai ipar, mivel szerintük a határidők nem tarthatók.

Az EU már 1993-ben elhatározta az állatokon tesztelt kozmetikumok kereskedelmének tilalmát. A termékek bevezetését azonban az alternatív tesztmódszerek kifejlesztésétől tették függővé. Erre a szabályozásra utalva a tilalom életbelépését már két alkalommal elhalasztották.