Önkéntes kráterkattintók

2001.01.17. 21:19
A NASA egyik kis kutatórészlege azon fáradozik, hogy a lehető legtöbb munkatársat nyerje meg az együttműködésre. A jelentkezőket kiképzik a felszíni geológia néhány alapvető eljárására, és kiutalják nekik feldolgozásra a Mars egyik elhagyatott szeletkéjét. Bárki hozzájárulhat az éles szemével, hogy jobban megismerjük a vörös bolygót.

A nyilvánosság elméjét (és nem csak otthoni számítógépét) igénybevevő kísérletben az Ames Research Center tudományos adatok feldolgozását kéri a ,,clickworker"-nek jelentkezőktől. Az érdeklődők a Mars felszínének kinagyított képeit nézik ráérős idejükben, és különös figyelemmel vizslatják a kráterek környékét.

A kezdeményezéssel élesben becsülik fel a laikusok képességét a kráterek kiértékelésére. A két meghatározandó adat közül az első - az objektum mérete - egyszerűen előállítható, az egérrel négy helyen rá kell bökni a kráter kerületére. A háttérben dolgozó szoftver ezek alapján megrajzolja a kört. A kutatók elképzelése szerint sok-sok clickworker jelöléseit összehasonlítva és feldolgozva összeállítható a kráterek adatbázisa.

Korbecslés

Nézzen rá a kráterre és becsülje meg a korát!
A másik feladat ennél nagyobb kihívást jelent. Az otthoni felhasználót arra kérik, nézzen rá egy kráterre, és becsülje meg a korát. Az osztályozandó becsapódási nyom mellett megjeleníthető néhány minta is, így mindig van összehasonlítási alap. A három lehetséges osztály: "fresh" (friss), "degraded" (lepusztult) és a "ghost" (szellem). Ez utóbbi a legrégebbi formációkat jellemzi, ahol a kráter az újabb törmelék alatt már csaknem teljesen eltűnik. A visszaérkező 'szavazatok' értékelése alapján a remények szerint korrekt osztályozások születhetnek.

2000 november 17-e, a projekt kezdete óta 113 ezer jelentkező vállalta a kráterek jelölgetését, és 27 ezren a kor szerinti osztályozást. Természetesen mindkét lépést végre lehet hajtani szoftveresen is. Csakhogy a gépek nem eléggé rugalmasak, nem megbízható az eredmény pontossága. A képek változó minősége (a Viking Orbiter 1976-os kollekciójáról van szó), és a kietlen marsi felszín azt eredményezi, hogy a kráterek jó része nem rendelkezik határozott kontúrokkal, és automatikusan nem elemezhető. A megfontolt becslés meghozásához az emberi szemre van szükség.

A clickworker-kísérlet nem példa nélküli. A korábbi hasonló kezdeményezések, például a seti@home és más párhuzamos adatfeldolgozási projektek élénk visszhangra találtak. A NASA most arra kíváncsi, a nyilvánosság akar-e segíteni a kutatásban, illetve a tudományos elemzés ezen formája beválik-e, képes-e azonos, vagy jobb eredményeket hozni, mint a hagyományos adatfeldolgozási módszerek.  • Tippek
  • Hírek