Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Káros gázokon élnek az óceánok

2005.08.29. 12:07
Egy tízéves kutatás kiderítette, hogy az óceánok élőlényei rengeteg nitrogént és széndioxidot nyelnek el, ráadásul ezt még fokozni lehet.

Dél-Kaliforniai óceánkutatók tízéves megfigyelése szerint a világ óceánjainak táplálékláncában az eddigi hiedelemmel ellentétben alapvető szerepe van a levegő nitrogénjének. A jó hír az, hogy az óceánok jelentős mennyiségű széndioxidot nyelnek el, s ezzel az üvegházhatást csökkentve lassítják a globális felmelegedést.

Fitoplanktonok & Tsai

A nitrogén az élő szervezetek építőanyaga, és a fitoplanktonok és más tengeri élőlények alapvető tápanyaga. A biológusok régóta tudják, hogy a tenger mélyén bomló szerves anyagokból felszáll a felszabadult nitrogén. A probléma az, hogy nem szabadul fel annyi, amennyire a felszínhez közeli élőlényeknek szüksége van.

Douglas Capone amerikai óceán-biológus a Global Biogeochemical Cycles című amerikai tudományos folyóiratban számolt be tízéves kutatómunkájáról, melynek során számtalan méréssel igazolta, hogy a vízben élő mikroorganizmusok a levegőből is jelentős mennyiségű nitrogént vesznek fel. Publikációját a Nature legutóbbi számában Nicolas Gruber, a California Egyetem professzora kommentálta.

Régebben úgy gondolták, hogy a levegő nitrogénjének megkötése csak csekély szerepet játszik az óceánok anyagcseréjében. Újabb becslések szerint azonban a nitrogén megkötésnek sokkal nagyobb geokémiai szerepe van, s erre Capone kutatásai közvetlen bizonyítékokat szolgáltatnak.

Trágyázni az óceánt

Capone és munkatársai hat körútjuk során 1994 óta 150-nél több helyszínen mérték a nitrogén megkötés arányát. Mivel csak közvetett mérés lehetséges, egyszerre sokféle, egymástól független mérési módszert használtak.

Capone tanulmányában évi 1,5 milliárd tonnára becsüli az óceánok széndioxid felvételét, ami a világ széndioxid termelésének 10-20 százaléka. Ha élénkíteni lehetne a Trichodesmiumhoz hasonló nitrogénmegkötő mikroorganizmusok szaporodását, az óceánok még több széndioxidot el tudnának nyelni. Elvileg foszforral és vassal műtrágyázva az óceánokat növelni lehetne a széndioxid felvételt, de ez egyelőre kiszámíthatatlan mellékhatásokkal, az atmoszféra megmérgezésével járhat.