Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Káros gázokon élnek az óceánok

2005.08.29. 12:07
Egy tízéves kutatás kiderítette, hogy az óceánok élőlényei rengeteg nitrogént és széndioxidot nyelnek el, ráadásul ezt még fokozni lehet.

Dél-Kaliforniai óceánkutatók tízéves megfigyelése szerint a világ óceánjainak táplálékláncában az eddigi hiedelemmel ellentétben alapvető szerepe van a levegő nitrogénjének. A jó hír az, hogy az óceánok jelentős mennyiségű széndioxidot nyelnek el, s ezzel az üvegházhatást csökkentve lassítják a globális felmelegedést.

Fitoplanktonok & Tsai

A nitrogén az élő szervezetek építőanyaga, és a fitoplanktonok és más tengeri élőlények alapvető tápanyaga. A biológusok régóta tudják, hogy a tenger mélyén bomló szerves anyagokból felszáll a felszabadult nitrogén. A probléma az, hogy nem szabadul fel annyi, amennyire a felszínhez közeli élőlényeknek szüksége van.

Douglas Capone amerikai óceán-biológus a Global Biogeochemical Cycles című amerikai tudományos folyóiratban számolt be tízéves kutatómunkájáról, melynek során számtalan méréssel igazolta, hogy a vízben élő mikroorganizmusok a levegőből is jelentős mennyiségű nitrogént vesznek fel. Publikációját a Nature legutóbbi számában Nicolas Gruber, a California Egyetem professzora kommentálta.

Régebben úgy gondolták, hogy a levegő nitrogénjének megkötése csak csekély szerepet játszik az óceánok anyagcseréjében. Újabb becslések szerint azonban a nitrogén megkötésnek sokkal nagyobb geokémiai szerepe van, s erre Capone kutatásai közvetlen bizonyítékokat szolgáltatnak.

Trágyázni az óceánt

Capone és munkatársai hat körútjuk során 1994 óta 150-nél több helyszínen mérték a nitrogén megkötés arányát. Mivel csak közvetett mérés lehetséges, egyszerre sokféle, egymástól független mérési módszert használtak.

Capone tanulmányában évi 1,5 milliárd tonnára becsüli az óceánok széndioxid felvételét, ami a világ széndioxid termelésének 10-20 százaléka. Ha élénkíteni lehetne a Trichodesmiumhoz hasonló nitrogénmegkötő mikroorganizmusok szaporodását, az óceánok még több széndioxidot el tudnának nyelni. Elvileg foszforral és vassal műtrágyázva az óceánokat növelni lehetne a széndioxid felvételt, de ez egyelőre kiszámíthatatlan mellékhatásokkal, az atmoszféra megmérgezésével járhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?