Benedek
-4 °C
5 °C

Feltalálták a kvantumrotflt!

2006.02.23. 15:05
Durvul a kvantummechanika. Az Illinois Egyetemen megépítették a kvantumszámítógépet, ami kikapcsolva is működik.

Az eredmény hátterében egy 1998-as elmélet húzódik meg, amely szerint a "Schrödinger macskája" néven elhíresült történet által példázott szuperpozíció állapotába helyezett kvantumszámítógépen olyan program is válaszol, amely fut is meg/vagy nem is.

Az Illinois Egyetem munkatársai az elméletet továbbfejlesztve olyan kvantumszámítógépet építettek, amely működik is meg/vagy nem is, és közben számításokat végez.

A kutatók egy fotont küldtek a tükrökből és különös optikai eszközökből álló rendszerbe, amelynek bizonyos részei egyszerű adatbázisprogramot futtattak a foton tulajdonságainak változtatgatásával.

Ha figyeled, lelassul

Az új rendszerbe beépítettek továbbá egy Zénón-hatásnak nevezett kvantumtrükköt. (Zénón az i.e. 4. században élt görög filozófus volt, akire egyebek között jóféle paradoxonjai miatt emlékezünk.) A Zénón-hatást azzal a mondással magyarázzák, hogy "ha figyeled a kannát, sose forr fel a víz". Ez azt jelenti, hogy egy kvantum-alrendszer folyamatos megfigyelése drasztikusan lelassítja a rendszer dinamikáját.

Az ismétlődő mérések megakadályozzák, hogy a foton bekerüljön a programba, kvantumtermészete azonban bejátszik a program részeiben - így fokozatosan megváltozik, annak ellenére, hogy nem vesz részt a számításban.

"Nagyon bizarr, hogy az ember tudja: nem futott a számítógép, mégis megvan a válasz" - mondta a New Scientistnek Onur Hosten, a kutatócsoport tagja.

Az eljárás tovább növeli a kvantum-számítástechnika előnyeit. "A nem futó számítógép kevesebb hibát produkál" - fogalmazott Hosten.

Az Index Tech rovata a hír hatása alatt sivalkodva rohangálni kezdett a környék utcáin.