Auguszta
-7 °C
0 °C

Kaposváron rakott tojást a világ legritkább krokodilja

2007.02.20. 16:36
A világon először rakott tojást fogságban a Föld legritkább és legkisebb krokodilfaja egy kaposvári magánterráriumban. A kifejletten mindössze 120-140 centis és legfeljebb combvastagságúra megnövő állat természetes körülmények között csak Amazónia egy kis területén fordul elő.

A HavariaPress informácói szerint azonban ott is olyan ritka, hogy a természetvédők beavatkozása nélkül talán már ki is pusztult volna. A helyi természetvédők ugyanis hosszabb ideje rendszeresen felkeresik az állat tojásrakó helyeit, ahol begyűjtik és mesterségesen keltetik ki a tojásait, s csak megerősödve engedik szabadon a kikelt egyedeket.

Fogságban Európában mindössze dán, cseh és magyar terraristáknál él belőlük néhány példány, de arra eddig még sosem volt példa, hogy fogságban szaporodott volna. A tudományos nevén Paleosuchus palpebrosus, magyarul Cuvier törpekajmánja nevet viselő hüllőfaj a XIX. század óta ismert a tudomány számára. Természetes élőhelye nem több mint néhány tíz négyzetkilométernyi mocsaras terület az Amazonas egyik bolíviai mellékfolyója mentén. Amellett, hogy rendkívül ritka, életmódja is extrém módon rejtőzködő: éjszakára a földbe ássa magát, nappal pedig, járás közben a farkát felemelve halad, ezért igen kevés nyomot hagy a felszínen.


A kaposvári terrarista néhány éve egy bolíviai ismerősétől kapott a fajból két hím és három nőstény egyedet, és múlt pénteken fedezte fel, hogy az egyik nőstény négy tojást rakott le. Az egyik tojás összetört, hármat azonban ki tudott menteni. Ezek közül kettő már elszíneződött - ami azt mutatja, hogy megindult bennük az életképes embrió fejlődése. A Cuvier-törpekajmán kikelési ideje a tojásrakástól számítva mintegy 90 nap, ezért a kis krokodilok május közepén születhetnek meg.

Más krokodilfajokhoz hasonlóan a Cuvier-törpekajmán tojásainál is szabályozható a keltetési hőmérséklettel a kikelő krokodil neme. A szerencsés kaposvári terrarista ezért olyan körülmények közt igyekszik keltetni az állatok tojásait, hogy azokból nőstények kelhessenek ki, ez ugyanis rendkívül előnyös lenne a további szaporítás céljából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!