Árpád
-2 °C
4 °C

Civilek fejtik a CIA-szobrot

2005.06.17. 13:33
A közel négy méter magas, tekercset szimbolizáló szobor felirata a CIA hivatalos honlapján is szerepel. A rajta szereplő titkos kód háromnegyedét állítólag már megfejtették, és az eddigi üzenet alapján a CIA területén elásott fontos tárgyra utal. De az utalások igen rejtettek, és a Kryptos kódjának K4-ként emlegetett negyedik része eddig ellenállt minden megfejtési kísérletnek.
Professzionális kódfejtők és amatőrök tizenöt éve próbálják megfejteni a CIA Langleyben álló főhadiszállásának egyik szabadtéri szobrát. A több ezer karakterből álló Kryptos iránt azt követően lángolt fel ismét az érdeklődés, hogy Dan Brown Da Vinci-kód című könyve borítóján állítólag rejtett utalás található a kódra.

A nevezetes borító
A CIA erősen őrzött központi épületének belső udvarán álló szobrot civil halandó élőben nem tekintheti meg, a rajta látható több ezer betű megfejtésének mégis bárki szabadon nekiláthat, emlékeztet a The Guardian cikke.

A hivatásos kódfejtők ablakaiból is jól látható szobor iránt azt követően ugrott meg az érdeklődés, hogy szerepelt a Da Vinci-kód című bestseller borítóján, és a hírek szerint szerepet kap Dan Brown regényíró következő könyvében, a Salamon kulcsában.

Felfutott az érdeklődés

A témával foglalkozó Elonka Dunin arról számol be, hogy webszájtján az utóbbi időben egyre többen járnak. A weboldal korábban napi 5-600 látogatót fogadott, mostanában viszont előfordul, hogy 24 óra leforgása alatt harmincezren jönnek.

A hirtelen magszaladt érdeklődésen a Kryptos-szobor létrehozója, Jim Sanborn is csodálkozik. A művészt 1989-ben kérte fel a CIA akkori igazgatója, William Webster az alkotás elkészítésére. Sanborn az egyik kódfejtővel, Ed Scheidttal közösen tervezte meg a titkos szobrot.

A Da Vinci-kód című könyv borítóján csak nemrégiben fedezték fel a rajongók a Kryptosra utaló jeleket. Sanborn most amiatt aggódik, hogy Dan Brown könyvének vallási és spirituális felhangjai árthatnak szobrának, illetve magánéletének. A könyv miatti korábbi hisztériából okulva Jim Sanborn tett néhány óvintézkedést: például eltávolította lakásából és műterméből a Kryptosra vonatkozó anyagokat.

Az igazgató megkapta

A hatalmas, S alakban hajlott tekercs mellett a szobor részét képezi egy kőből faragott fa, egy medence és több olyan szikladarab, amelyekre Morsekód-részleteket és egy iránytű sziluettjét vésték. A CIA igazgatója a szobor elkészültekor egy lezárt borítékban megkapta a megfejtést, bár most Sanborn azt mondja, hogy nem adták át a teljes üzenetet, írta a Guardian.


A csinált rejtély Langleyben
Az alkotók nem gondolták, hogy a világ legjobb kódfejtői ilyen sokáig nem boldogulnak a rejtett üzenettel. Sanborn arra számított, hogy hónapok alatt sikerül megfejteni a kódot. A művész állítja, hogy a negyedik szakasz is megfejthető, és nem volna meglepve, ha hamarosan megtalálnák a megoldást.

Az első három szakasz feltörése nyolc évig tartott David Stein CIA-tisztnek, aki összesen 400 órát törte rajta a fejét papírral és ceruzával a kezében. Amikor rájött a megfejtésre, beszámolója szerint a "tisztán látás élménye" ragadta el egy pillanatra.

Civil megoldás

Mivel Stein a CIA kötelékébe tartozott, titokban tartotta a megoldást. Tőle függgetlenül fejtette meg a kódolt szöveget Jim Gillogly kaliforniai informatikus, aki 1999-ben publikálta az első három szakaszt.

Mindkét megfejtő ugyanazt az elvet használta, jelesül, hogy az angolban sok más nyelvhez hasonlóan ismert a betűk előfordulásának átlagos gyakorisága. Megfelelően hosszú szöveg esetén a statisztikákra támaszkodó kódfejtők utánaszámolhatnak, melyik jel melyik betűt rejtheti.

A negyedik szakaszt viszont ennek megakadályozására elmaszkolták. Az USA legjobb kódfejtője, Jim Gillogly saját bevallása szerint az eltelt hat évben több száz órát töltött a maradék 97 betű nyitjának keresésével. Egyesek szerint a betűkhöz használt fonttípusok további információt hordozhatnak.

Az eddig megismert szövegben több helyesírási hiba is van, amelyeket Jim Sanborn szerint szándékosan ejtettek. Ezek adják meg a koordinátáit egy bizonyos helynek, amely a jelek szerint a CIA területén található. Ezt követően a szöveg idézi Howard Carter régész, a Tutenkamon-sír felfedezőjének naplóbejegyzését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?