Valér
2 °C
8 °C

A testépítő kukac génjei segíthetnek az amputáltakon

2005.05.04. 11:30
Amerikai neurobiológus professzorok átfogó kutatással és tanulmánnyal hívták fel a figyelmet egy újjászületéséről híres féregfajtára. Az emberi sejtújratermelődéssel kapcsolatban fontos és érdekes eredményeket szolgáltathat a féregkutatás, írja a Wired magazin.

A laposférgek törzsébe tartozó planária, vagy más néven örvényféreg egész teste megújítására képes. Újjászülető-képessége (regeneráció) olyan hatásos, hogy már a kukac hosszának egy-kétszázhetvenkilenced résznyi szövetdarabjából képes egy új egyedet létrehozni.

Felelős kukacgének

Alejandro Sánchez Alvarado, a utahi orvosegyetem neurobiológia és anatómia tanszékének professzora 240 gént azonosított, amelyek felelősek a planária regenerációjáért.

"Ez a kutatás felhívjaí a figyelmet arra, hogy nem csak a genetika bevett modellszervezeteinek (muslica, egér, fonalféreg, kóli-baktérium) vizsgálatából tanuljunk. A tanulmány elsődleges jelentősége, hogy kimutatja hogyan zajlik az amputált részek kiterjedt és erőteljes újraképződése" - fogalmaz a professzor.

Őssejtkutatásban segíthet

Elhamarkodott lenne azt mondani, hogy a planáriák kutatása egy nap oda vezethet, hogy amputált emberi végtagokat vagy beteg szerveket növesszenek vissza. Ugyanakkor a férgekben azonosított gének nagy része az emberekben is megtalálható, ezért a tudósok úgy vélik, az eredmények segíthetnek annak a megismerésében, hogy a felnőtt szervezetből kinyert őssejtjeket hogyan lehetne visszaültetni sérült vagy beteg emberi szövetekbe. Szükség esetén a planáriák is őssejteket használnak szöveteik újratermeléséhez.