Vissza nem térítendő K+F támogatás

2002.02.27. 18:09
Az Oktatási Minisztérium szerdán ismertette a műszaki kutatási-fejlesztés támogatására 2002-ben meghirdetett pályázatokat. Az anyagok a minisztérium honlapján elektronikus formában elérhetőek. Fontos változás az idén, hogy az EU szabályozással összhangban kizárólag vissza nem térítendő támogatást nyújtanak - mondta el Pálinkás József oktatási miniszter.
Az Oktatási Minisztérium (OM) kihirdette a Központi Műszaki Fejlesztési Alapprogram (MÜFA) keretében kiírt 2002. évi kutatás-fejlesztési pályázatokat. Az idén erre a célra 9,5 milliárd forintos forrást biztosító MÜFA célja, hogy elősegítse a társadalom és a gazdaság fejlődésére, az euro-atlanti integrációra, a technológiai innovációra jelentős hatást gyakorló, nemzetgazdasági szinten hatékony műszaki fejlesztést és innovációt.

Szabó Gábor kutatás-fejlesztési helyettes államtitkár és Pálinkás József miniszter
Céljai közé tartozik a közcélú műszaki innovációk, a gazdálkodó szervezetek versenyképességét javító, de saját pénzügyi kockázatvállalási lehetőségeiket meghaladó innovációs célok támogatása, illetve a kutatási-fejlesztési infrastruktúra fejlesztése. Az alapprogram keretében lehetővé válik a hasznosításra alkalmas eredmények megismertetése, alkalmazásának meggyorsítása is - mondta el Pálinkás József oktatási miniszter.

Az idei pályázatok jórészt a korábban már bevált rendszer folytatását jelentik, ugyanakkor megjelent néhány igen lényeges változás. Mindjárt a legfontosabb, hogy 2002-ben az EU pályázati rendszereivel összhangban a MÜFA pályázatok is kizárólag vissza nem térítendő támogatást nyújtanak.

Korábban a bankgaranciák és a fedezetnek felkínált javak körül folyamatosan bonyodalmak voltak. A kilencvenes évek közepén kötött pályázati szerződéseknél pedig a visszafizetéseket is nagyon rossz százalékban sikerült teljesíteni - mondta el Szabó Gábor, az OM kutatás-fejlesztési helyettes államtitkára.

Ehhez képest könnyebbség, hogy ettől az évtől eleve nem visszatérítendőnek szánják a támogatásokat. Természetesen nem előre nyújtják át a nyerteseknek a támogatást, hanem utólag térítik meg a költségeiket. Különben az EU-ban az az elfogadott, hogy 50 százalékos önerőt mindig fel kell tudni mutatni - mondta Pálinkás József.

Ahol az 5-75 millió forintos támogatási összeget elnyert pályázók a kiadásokat nem tudják előre megfinanszírozni, a Pénzügyminisztérium engedélyével már évek óta lehetséges a pályázati összegből előleget folyósítani. A jogszabály szerint ebben a formában három alkalommal legfeljebb 25 százalék folyósítható. De ha valakinél az előleggel való elszámolás nem sikerül, a teljes összeg kifizetésével megvárják a pályázati szerződésben vállaltak teljesítését.

A 2002-es kiírásokban már olyan egységesítő szerkesztéseket végeztek, amelyek fokozatosan lehetővé teszik az elektronikus pályázati űrlapok használatára való áttérést. A pályázatokat kizárólag elektronikus formában még nem lehet beküldeni, egy papíralapú példányra mindenképpen szükség van, leginkább a hitelesség igazolása miatt.  • Vennék
  • Személyi kölcsön