Sára, Márió
2 °C
6 °C

700 millió forint alapkutatásra, hárommilliárd kutatásfejlesztésre

2005.12.21. 16:46
Az alapkutatásokra fordítható költségvetési forrás megemelését szorgalmazó, 2500 kutató által aláírt nyílt levélre reagálva, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) között megosztva hétszázezer forintot különít el a kormány. Az alapkutatások mellett 2006-ban a gazdasági versenyképesség operatív programja (GVOP) hárommilliárd forintot kap kutatásfejlesztésre.

Az alapkutatásokra 2006-ban fordítható költségvetési forrás megemelését Gyurcsány Ferencnek címzett nyílt levélben szorgalmazta november végén Kertész János, az MTA levelező tagja és a petíciót aláírásával támogató 2500 kutató. A levél szerint a sokat emlegetett nemzeti kincs, a "szürkeállomány", a tudományos teljesítőképesség veszélyben van; nem indokolható, hogy miközben a gazdaság jól működik, a magyar kutatók által elvégezhető kutatásokat ellehetetlenítik.

Makara Gábor, az OTKA elnöke a december 20-án az akadémián kijelentette: az alapkutatásokat támogató rendszernek függetlennek kell maradnia a politikától, a tudományon kívüli erők beavatkozásával szemben. Adekvát finanszírozásra és stabilitásra van szükség, amelyek jelenleg hiányoznak - tette hozzá. Láng István, az Akadémia egykori főtitkára, az OTKA létrehozója úgy fogalmazott, hogy az OTKA alapításakor a kormány szavatolta, öt évre négy milliárd forinttal támogatja az alapot.

Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője szerda délután megerősítette, hogy a kutatók levele és az MTA kezdeményezése kapcsán folyó tárgyalások eredményeként az alapkutatásokat hétszáz millió forinttal támogatják, illetve a GVOP kutatásfejlesztési pályázatokra további hárommilliárd forintot különítenek el.

A nyílt levél szerint egymilliárd forinttal kellene az OTKA költségvetését emelni, hogy a 2003-as, az első csökkentés utáni állapotot újra el lehessen érni. Erre a szóvivő úgy reagált, hogy a költségvetésben az MTA rendelkezésére áll hatszáz millió forint, amit azonban nem kutatásra, hanem intézményei fenntartására használ fel.