Móric
14 °C
17 °C

Chippel jelölik meg a bécsi kutyákat

2003.09.24. 16:50
Bőr alá ültethető azonosítóchippel kell ellátni minden kutyát január elsejétől ­ határozott a bécsi tartományi kormány kedden. A rendelet mintegy 47 ezer fővárosi ebet érint.
Isabella Kossina környezetvédelmi tanácsnok várakozásai szerint a rendelet pozitív fogadtatásra talál majd a kutyatulajdonosok és a lakosság körében, hiszen a digitális névtábla révén gyorsan és egyszerűen kinyomozható majd, kihez is tartozik az elkóborolt eb, ráadásul a rendszer nagyobb biztonságot nyújt kutyának és gazdának egyaránt.

Drága technológia

A 40-50 eurót kóstáló azonosítóchip beültetésével egyidőben újra regisztrálják az osztrák főváros farokcsóváló négylábúit, de nemcsak gazdájuk nevéről és címéről valamint a kutyusok nevéről vezetnek majd nyilvántartást, hanem a nemükről, fajtájukról és életkorukól is.

A rendszer további adatok tárolására is alkalmas, így a speciális leolvasó berendezéssel felszerelt állategészségügyi szervek és állatorvosok azt is azonnal megtudhatják, milyen oltásokat kapott a kutya, milyen betegségeken esett át, illetve szenved-e valamilyen krónikus nyavalyában. Sőt, amennyiben a hivatalos szervek agresszívnek nyilvánítanak egy ebet, ezt a minősítést is "hozzácsaphatják" azonosító jegyeihez.