Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csaltak a kutyák az intelligenciateszten

2006.09.08. 12:00
Bő hetvenéves elmélet dőlt meg a kutyák gondolkodásáról: az ausztrál Queenslandi Egyetem egyik doktorandusza a fejlődéspszichológia atyjának kísérletében talált hibát.

Dr. Emma Collier-Baker PhD dolgozatának része volt egy harmincas évekbeli kísérlet ellenőrzése, amit még a svájci Jean Piaget, a fejlődéspszichológia egyik úttörője fejlesztett ki. A kísérlet a tárgyállandóság felismerését vizsgálta, vagyis azt, hogy a legértelmesebb állatfajok képesek-e olyan létező dolgokról gondolkodni, amelyeket éppen nem látnak. Piaget egy tárolóegységből egy, a kísérleti alany által kívánt tárgyat - ételt vagy valamilyen játékot - juttatott három egyforma doboz valamelyikébe, és figyelte, hogy az alanyok hogyan reagálnak a helyzetre. Az emberszabású majmok és a kísérletben szintén részt vevő kétéves gyerekek sikeresen megtalálták a tárgyat rejtő dobozt, a delfinek, macskák és alacsonyabb rendű majmok viszont már nem voltak képesek erre. A kutyák szintén átmentek a teszten, melynek eredményeit a 90-es években többször is megerősítették, ezért az ember legjobb barátját egészen eddig érdekes kivételként kezelte a tudomány.

Collier-Baker precízebb kísérleti körülményeket teremtett, mint Piaget, így jöhetett rá arra, hogy a kutyák "csaltak": gondolkodás helyett mindig abban a dobozban keresték a tárgyat, amelyik legközelebb volt a tárolóhoz. A korábbi kísérletek figyelmen kívül hagyták, hogy a tároló hol helyezkedik el a dobozokhoz képest, így hihette azt hetven éven keresztül a fejlődéspszichológia, hogy a kutyák rendelkeznek a tárgyállandóság ismeretével. A 35 vizsgált kutyafajta egyike sem ment át a doktorandusz szigorított tesztjén, a gyerekek és a csimpánzok viszont ismét jól teljesítettek (a csecsemőkben már 8-10 hónapos korban kialakul a tárgyállandóság). Collier-Baker pókmajmokon és gibbonokon is elvégezte a kísérletet: előbbiek nem ismerték a tárgyállandóságot, a gibbonok viszont kevert eredménnyel szolgáltak, ezért az ausztrál hölgy őket vizsgálja tovább.