Tibor
2 °C
8 °C

Valóban irigy a kutya

2008.12.09. 09:11
A kutyák is képesek irigykedni egymásra, ha úgy érzik, hogy méltánytalanul éri őket hátrányos megkülönböztetés a többi fajtabelivel szemben.

Közismert, hogy a kutyák tudnak irigykedni, de most a Bécsi Egyetem és a grünaui Farkaskutató Központ kísérletsorozata tudományosan is bebizonyította, hogy létezik a jelenség. A vizsgálat eredményét az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé.

A kísérlet során egy fedél alatt élő, egymással baráti viszonyban lévő kutyapárokat választottak ki. A velük foglalkozó személynek azon kívül, hogy parancsokat adott nekik, semmiféle kapcsolata nem volt a négylábúakkal. Az utasítások egyszerűek voltak - például mancsot kellett adniuk a kutyáknak -, és a szakember érzelemmentes, monoton hangon ismételte őket.

Makacs eb

Az állatoknak először együtt kellett végrehajtaniuk a parancsot. Ezzel még nem is volt semmi baj, ám amikor a sikeres teljesítés után csak az egyikük kapott jutalmat, a másik pedig nem, az utóbbi magatartásában feltűnő változás következett be. "A dicséretben nem részesülő állat gyakran megtagadta az engedelmességet, vagy csak a parancsszó többszöri elhangzása után volt hajlandó felemelni a lábát" - számolt be a kísérlet vezetője a tapasztaltakról. Az igazságtalanul mellőzött négylábún gyakran mutatkoztak stresszes tünetek, például sűrűn nyalogatta a száját, de megesett, hogy szándékosan tudomást sem vett a gazdáról.

Az engedelmesség megtagadásához vezető magatartásnak nyoma sem volt akkor, amikor egyik kutya sem kapott jutalmat, vagy az utasítást egymástól függetlenül kellett végrehajtaniuk. Az állatok sokkal együttműködőbbnek mutatkoztak az utóbbi esetekben, nem úgy, mint amikor tapasztalniuk kellett, hogy a másikat megdicsérik, őket pedig nem. Az igazságérzet hasonló kifejeződését eddig főleg csak a majmoknál figyelték meg.