Judit
3 °C
7 °C

Hatmillió éve járunk két lábon

2008.03.21. 16:15
Egy combcsont bizonyítékot szolgáltathat arra, hogy a két lábon járás majdnem hatmillió éves múltra tekint vissza.

A Kenyában több mint hét éve talált csont mérési eredményei szerint olyan csípő- és lábszárcsont kapcsolódott hozzá, amely már a két lábon való járáshoz alkalmazkodott - számoltak be a George Washington Egyetem kutatói a Science szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

A combcsont az Orrorin tugenensis néven ismert emberelődtől származik - tette hozzá Brian Richmond, a kutatás vezetője. Nagyon hasonlít az australopithecusok (például Lucy) és a paranthropusok 2-3 millió éves maradványaira, amelyek viszont már kétségkívül két lábon jártak.

A csont felületét megvizsgálva a tudósok arra következtettek, hogy az izmok úgy tapadtak rá, hogy a csípő függőleges egyensúlyát megtartsák, és kiegyenlítsék a mozgásból származó folyamatos rázkódást. Az ősi és mai majmok combcsontja sokkal kerekebb, ezért a két lábon járáskor többféle irányba ható erőket nem tudja kiegyenlíteni. Az antropológusok egyetértenek abban, hogy az orrorin képes volt a felegyenesedett járásra, különbözőképpen gondolkodnak viszont a faj emberi evolúcióban betöltött szerepéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?