Konrád
8 °C
26 °C

Száz év múlva csökkenni fog a Föld népessége

2003.03.03. 17:08
A korábbi várakozásokkal ellentétben a 21. század végén a Föld népessége csökkenni fog, derült ki az ENSZ múlt héten kiadott tanulmányából. A drámai változás elsősorban a születési ráta csökkenésének és az AIDS terjedésének tudható be.
Az ENSZ népességkutatóinak legújabb tanulmánya szerint 2050-ben 400 millióval kevesebben laknak majd a Földön, mint azt korábban gondolták. Joseph Camine, az ENSZ népességi részlegének vezetője elmondta: az idei adatok szerint 8.9 milliárd ember él majd bolygónkon, míg a tavalyi becslések még 9.3 milliárd emberrel számoltak. Összehasonlításképpen: jelenleg az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban lakik összesen 400 millió ember, a Földön 6,3 milliárd ember él.

Csökkenni fog a népesség

Az új előrejelzés csupán 2050-ig érvényes, nem tovább. Camine a New Scientistnek elmondta, hogy 2050-re a termékenységi ráta a világ háromnegyedén a reprodukciós szint alá fog süllyedni, magyarán a nők többsége kettőnél kevesebb gyermeket fog szülni. Az előrejelzések szerint a legtöbb országban 1,85 gyermek jut majd egyetlen nőre. Ez a termékenységi ráta nagyon távol áll a népességkutatók korábbi elképzelésétől, mely szerint az országokban pontosan a reprodukciós szintre (vagyis anyánként kettőre) csökken le a termékenység.

Chamie szerint ez elképesztően nagy hatással lesz az emberiségre. Amikor a baby-boom generációk túllépnek a gyermekvállalás korán, a legtöbb országban csökkenni fog a népesség.

Néhol 10-50 százalékos csökkenés várható

Az egyes országokról szóló részletes előrejelzések szerint 33 országban a jelenleginél kisebb lesz a populáció. Japánban várhatóan 14 százalékkal, Olaszországban 22 százalékkal lesznek kevesebben, míg néhány kelet-európai országban még drasztikusabb csökkenés várható: Oroszországban és Ukrajnában valószínűleg 30-50 százalékkal lesznek kevesebben.

Dél-Afrikában és a három szomszédos országban az AIDS miatt várható csökkenés. Chamie szerint a kór az évszázad közepére 278 millió embert fog érinteni.

Az USA-ban többen lesznek

Az Egyesült Államok érdekes módon egyike lesz azoknak a fejlett országoknak, amelyekben a népesség nem csökkenni, hanem nőni fog - elsősorban a bevándorlóknak köszönhetően. Az előrejelzések szerint évente egymillió ember fog letelepedni az Egyesült Államokban, így 2050-re 285 millióról 409 millióra bővülhet az ország lakossága.

A másik legnagyobb probléma a népesség elöregedése lesz: ötven év múlva ötször több nyolcvan évesnél idősebb ember lesz, és a földlakók átlagéletkora 26 évesről 37 évesre fog emelkedni.