Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem fizet a popzenész űrturista

2002.08.08. 11:20
Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszaviakoszmosz szerdán bejelentette, hogy Lance Bass, az N'Sync amerikai popegyüttes énekese nem utazhat októberben űrturistaként a Nemzetközi Űrállomásra, ha nem teljesíti fizetési kötelezettségeit.
"A részletfizetések határidőhöz kötöttek, de már az első törlesztésnél elmaradások vannak. Elméletileg már most felbonthatnánk a vele kötött szerződést" - közölte Szergej Gorbunov, a Roszaviakoszmosz szóvivője, hozzátéve, hogy a 23 éves amerikai fiatalember még kiképzési költségeinek egy részét sem térítette meg.

Lance Bass harmadikként szeretne eljutni turistaként a Nemzetközi Űrállomásra. Esetleges kalandjának anyagi támogatását David Krieff hollywoodi producer közbenjárására több amerikai cég vállalta. A popsztár előzetes szerződést kötött az orosz űrkutatási hivatallal, de a végső megállapodásra még nem került sor.

Szponzorhelyeket árulnak az űrruhán

A Daily Variety című amerikai bulvárlap értesülései szerint azonban az orosz űrügynökség ügyvédjei már Los Angelesben vannak a 400 oldalas szerződés megkötése végett, amelynek alapján Bass támogatói 20 millió dollárt fizetnek ki az útért. A tervek szerint az énekes űrruháján a szponzorok neveit viselné majd, a tévénézők pedig nyolc műsoron keresztül követhetnék nyomon Bass utazását - tudta meg a bulvárlap.

Az N'Sync-énekes jelenleg a Moszkva melletti Csillagvárosban tartózkodik,ahol az űrutazásra készítik fel. Ha támogatói teljesítik az oroszok feltételeit, Lance két elődjéhez - az amerikai Dennis Titóhoz és a dél-afrikai Mark Shuttleworth-höz hasonlóan - két hivatásos űrhajóssal egy Szojuz orosz űrhajón repülhetne a Föld körül keringő űrállomásra, ahol tíz napot tölthetne el.

Az énekest az orvosok űrrepülésre alkalmasnak találták, de amerikai szakemberek aggodalmuknak adtak hangot, mert nem tartják biztosnak, hogy a fiatalembert a hátralévő rövid idő miatt kellőképpen fel tudják készíteni az útra.

Minden idők legfiatalabb űrhajósa

A Reuters jelentésében utalt arra: ha Lance repülése valóra válik, úgy ő lesz minden idők legfiatalabb asztronautája. A rekordot jelenleg a világ második űrhajósa, a szovjet German Tyitov tartja, aki 1961 augusztusában 25 évesen repült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!