Szabina
-2 °C
15 °C

Kútba esett az N'Sync énekesének űrutazása

2002.09.03. 15:29
A fizetési határidők be nem tartása miatt nem repül októberben a világűrbe Lance Bass, az amerikai N'Sync popegyüttes énekese - jelentette be kedden az orosz űrhajózási hivatal, amelyet ezzel komoly veszteség ér. Lance Bass pedig nem válthatja be abbéli ígéretét, hogy énekel majd a súlytalanságban.
A nemzetközi űrállomásra tartó űrhajón így egy Bass-nyi tömegű pótteher lesz a bázisra tartó hivatásos orosz és belga asztronauta mellett - írja az MTI. Szergej Gorbunov, a Roszaviakozmosz űrhivatal sajtófőnöke szerint az orosz űrhivatalt komoly veszteség éri a szerződésszegés miatt, mert Bass kiválasztásakor más jelentkezőket vissza kellett utasítaniuk, és a kilövésig rendelkezésre álló két hónap kevés egy új űrturista felkészítésére.

Hazaküldik

Lance Bass
A 23 éves popsztárral közölték, hogy kiképzése Csillagvárosban végetért. Bass lett volna a világ legfiatalabb űrhajósa, ha útja sikerül. Most holmiját pakolja össze, és hamarosan hazaindul az Egyesült Államokba. Bass korábban azt nyilatkozna, hogy ha esetleg mégsem sikerül idén ősszel űrutazásra indulnia, mindent megtesz azért, hogy később mégis feljuthasson a világűrbe.

A popsztár hiányzása nem veszélyezteti a küldetést, mivel a Szojuzt eredetileg kétfős személyzet számára tervezték, Bass a pótülést foglalta volna el. Az októberi küldetés célja az űrállomás Szojuz mentőkapszulájának cseréje, melyet biztonsági okokból időről időre megejtenek az űrhajósok. A Lance távozásával felszabaduló helyet is hasznosítják, szerszámokat és műszereket visznek az épülő űrállomásra.

Nem fizettek a szponzorok

David Krieff
Bár a popsztár átesett az űrhajóskiképzésen a Moszkva melletti Csillagvárosban, űrutazása az utóbbi időben már többször kérdésessé vált, mivel szponzorai nem utalták át annak költségeit a Roszaviakozmosznak. Bassnek elődeihez hasonlóan 20 millió dollárt kellett volna fizetnie a nem mindennapi élményért. Utazását David Krieff amerikai producer szervezte, a tervek szerint a pénzt négy szponzor adta volna össze, a cégek logói jól láthatók lettek volna a Bass felkészülését és utazását megörökítő filmen - írja az MTI. A hollywoodi producer nagyszabású elképzelései szerint az N'Sync énekesét több világhíresség követte volna a világűrbe, orosz közremuködéssel.

Egymásra mutogatnak

Krieff korábban az orosz bürokráciát okolta a feszültségekért, amit a Roszaviakozmosz sértődötten utasított vissza: közlésük szerint annyira rugalmasak voltak, hogy Bass felkészülését is megkezdhette az első részlet átutalása előtt. Gorbunov nem kívánta minősíteni az énekes személyét, szavai szerint Bass annyiban hibás, hogy megbízhatatlan partnerekkel állt össze. A sajtófőnök arra viszont felhívta a figyelmet, hogy minden bizonnyal a sztárnak is lenne pénze az utazásra, becslések szerint ugyanis az N'Sync 300-400 millió dollárt keresett eddig.

Cindy Crawford is az űrbe vágyik

Cindy Crawford
A világsztárok közül Bass mellett eddig Steven Tyler, az Aerosmith énekese és - egy nyári moszkvai ékszerbemutató alkalmával - Cindy Crawford topmodell jelezte űrutazási szándékát, de konkrét érdeklődéssel még nem keresték meg a Roszaviakozmoszt. Orosz politikai körök is támogatásukról biztosították az orosz Na-Na popegyüttes űrutazását.

Komoly bevétel

A világ első űrturistája Dennis Tito amerikai milliárdos volt tavaly, akit idén tavasszal Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikus vállalkozó követett. Korábbi tervek szerint harmadik alkalommal egy lengyel tudós vállalkozó indult volna kozmikus kalandra, majd az első orosz űrturista repülésére került volna sor. Az amatőr asztronauták által fizetett 20 millió dollár a Roszaviakozmosz éves állami támogatásának mintegy 15 százalékát teszi ki, így a hivatal érthető módon rendszeressé szándékozik tenni az űrturisták utaztatását.