Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Ismeretlen emlős egy laoszi piacon

2005.05.13. 15:00
A helyiek által "Kha-nyou" néven emlegetett rágcsáló tetemét zöldségek között kínálták eladásra. A véletlenül felfedezett faj fejlődése évmilliókkal ezelőtt vált el más rágcsálókétól. A zoológiaórát mostanáig elbliccelő faj a Laonastes aenigmamus nevet kapta.
Laosz egyik piacán nyugati kutatók az tudomány által eddig még nem osztályozott rágcsálóra bukkantak. A helyiek által "Kha-nyou" néven emlegetett emlős rövid lábakon fut, hosszú farkát pedig vastag bunda borítja, jelentette be a Wildlife Conservation Society (WCS).

A rágcsáló a piacon többféle zöldség kíséretében feküdt egy eladó asztalán. "Tudtam rögtön, hogy ez valami olyasmi, amit még soha nem láttam" - idézte az APA hírügynökség Robert Timmins, a WCS kutatójának szavait.

Timmins egyik kollégája a piacot végigjárva a később Laonastes aenigmamus néven besorolt állat további példányait fedezte fel. A vizsgálatok szerint ezeket mind helyi vadászok fogták be. A "Kha-nyou" testhossza eléri a 26 centimétert, és ehhez jön a 14 centiméteres farok. A koponya és a csontszerkezet felépítésének eltérései, illetve a DNS-elemzés arra utal, hogy a faj fejlődése több millió évvel ezelőtt elszakadt más rágcsálókétól.

Elveszhet, mielőtt előkerülne

A megtalálásán kívül túl sokat még nem tudnak erről az állatról. A jelek szerint éjszaka aktív, és nem húsevő. Nem ad egyszerre több utódnak életet, hanem egyszerre csak egy kölyköt nevel.

Az új emlősfaj tudományos leírása a Systematics and Biodiversity szaklapban jelent meg. Timmins az új faj felfedezését szokatlan eseménynek nevezte. Szerinte az emlősök utolsó olyan családjáról lehet szó, amely még felfedezésre várt.

Ezzel egy időben a kutató arra figyelmeztetett, hogy hiba lebecsülni a vadon élő állatokat fenyegető veszélyeket. Az új felfedezés sokkal inkább azt jelzi, milyen keveset tud az emberiség, és mi mindent veszíthetünk anélkül, hogy megismertük volna, jelentette ki Timmins.