Gerzson
-3 °C
2 °C

Emlékezés, mint lavina

2005.01.27. 15:37
Összefut egy régi ismerőssel és megrohanják az emlékek. Egy friss kutatás szerint az agyban lezajló gondolati lavina az emlékek tárolását segíti.

Amerikai kutatók tavaly egy szelet patkányagyat helyeztek egy mikroelektróda lemezre és megállapították, hogy az agysejtek kaszkádrendben aktiválták egymást. A jelenséget "idegi lavinának" nevezték el.

Az új ismeretek nyomán épített számítógépes modell működését megfigyelve arra jutottak, hogy a lavinaszerű folyamat optimális információtárolás céljára.

Mit tesz az összetettség?

"Az emberek valami hatalmas dolgot képzelnek el, ha lavinára gondolnak - magyarázza John Beggs biofizikus, az Indianai Egyetem Biokomplexitás Intézetének munkatársa - A lavinák azonban mindenféle méretűek és a kicsik a leggyakoribbak. Pont ilyesmit találtunk az agysejtekben."

A hegyoldalban lezúduló lavina meglehetősen kontrollálatlan dolog, de azért engedelmeskedik bizonyos törvényszerűségeknek. Ugyanezek a törvényszerűségek írják körül olyan látszólag nem összefüggő jelenségeket, mint az erdőtüzeket, földrengéseket, vagy az agytevékenységet. Ezek olyan jelenségek, amelyeket egy új tudomány, a komplexitáselmélet vizsgál.

A biokomplexitáselmélet egy fizikához, kémiához, számítástechnikához, matematikához és élettudományokhoz kapcsolódó transzdiszciplináris tudományos terület.

Szerrel is beindíthatják

Hogy megismerkedjenek az agyi lavinák hasznával Beggs és Clay Haldeman számítógéppel szimulálta a folyamatot. Amikor aktiválták a rendszert a lavinákban nagyon sok stabil tevékenységi minta jelent meg. A stabil tevékenységi minták fontosak lehetnek az emlékezés folyamatában, mert memóriafeladatokat végző majmokon figyelték meg.

"Az a tény, hogy a legtöbb stabil tevékenységi minta akkor jelent meg, amikor a hálózat lavinákat produkált, arra utal, hogy az agy a lavinák segítségével tárol információkat" - mondja Beggs.

Mint elmondta, az emlékezet megismerése az emlékezet zavarával járó betegségek gyógymódjainak felfedezéséhez vezethet. Laboratóriumi körülmények között kémiai úton sikerült előállítani a lavinatevékenységet patkány-agysejtek hibás hálózatán, ami arra utal hogy egy nap gyógyszerek segítségével is javítható lesz az emlékezet.