Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Új lázcsillapító készül Szegeden

2007.02.14. 15:36
A Dél-Alföldi Neurobiológiai Tudásközpont kutatói az eddigiektől eltérő hatásmechanizmusú gyógyszert fejlesztettek ki. Az új lázcsillapítóval talán elkerülhetők lesznek a káros mellékhatások.

A létezőktől eltérő hatásmechanizmusú lázcsillapító fejlesztésén dolgoznak a Dél-Alföldi Neurobiológiai Tudásközpont (DNT) kutatói. A vegyület magyar szabadalmaztatása már folyamatban van - mondta Telegdy Gyula akadémikus szerdán az MTI-nek.

A láz kialakulása láncreakciószerű folyamat. A végén prosztaglandin termelődik, amely közrejátszik a testhőmérséklet emelkedésében - mondta a professzor. A hagyományos lázcsillapítók mind a prosztaglandin szintézisét gátolják.

A Szegeden felfedezett vegyület viszont az eddig ismerttől lényegesen eltérő módon működik, és akkor is hatásos lehet, ha a prosztaglandin termelődése már elkezdődött. Így talán a hagyományos gyógyszerek mellékhatásai nélkül tud majd lázat csillapítani - mondta az egyetemi tanár.

Izotin, a csodaszer

A DNT kutatói brit tudósokkal együttműködve az izotin nevű, már régebben ismert vegyület tanulási folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálták. Ezzel párhuzamosan más vegyületek lázcsillapító hatásának mérése is folyt Szegeden, s pusztán kíváncsiságból megnézték, hogy az izotinnak van-e ilyen tulajdonsága - ismertette a felfedezés előzményeit a professzor. Kiderült, hogy a legkülönbözőbb típusú lázakat lehet izotinnal csillapítani. A további vizsgálatok arra irányultak, hogy az izotin anyavegyületével rokon molekuláknak létezik-e, és ha igen, milyen mértékű a lázcsillapító hatása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?