Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Jön a léghajtású autó

2000.10.30. 14:07
Ezen a héten debütál az e.Volution nevű autócsoda a johannesburgi Auto Afica Expón. A gépjármű nem egy sokhengeres, villámgyors és főleg méregdrága sportkocsi. A csoda alig 700 kiló és különlegessége hogy - gyártója szerint - nagyjából 100 forintnyi üzemanyagot fogyaszt 200 kilométeren! A gazdaságos környezetkímélő autók új generációja mutatkozott be ezzel.
A sűrített levegővel működő motor csupán 35 kilót nyom
Az e.Volution 35 kilós motorjának különlegessége, hogy levegővel működik. Persze a fejlesztés nem az élőlények légzését utánozza. A Motor Development International legújabb terméke sűrített levegővel működik. A karosszéria aljára szerelt üzemanyagtartály a búvárok palackjaihoz hasonlít, feltöltése alig pár percet vesz igénybe, és lényegesen olcsóbb, mint a benzin.

A prototípus tesztelése után a cég immár felkészült a tömeggyártásra is, véleményük szerint a jövő egyik legelterjedtebb népautóját fogják gyártani. A jármű egy éven belül kapható lesz Dél-Afrikában, de más országokban is megkezdték gyártását, többek között Franciaországban, illetve Spanyolországban. A tervek szerint a francia piacon 2002-ben jelenik meg a jármű.

A gépkocsi városi forgalomban 80 km/órás sebességgel 10 órán keresztül működött egyetlen feltöltéssel. A ,,tankoláshoz" pedig nincs szükség három percnél többre. Ha ehhez hozzávesszük 100 km/órás maximális sebességét, illetve 200 kilométeres hatótávolságát, már igen kecsegtető. Emellett még az ára sem túl borsos, jelenleg átszámítva körülbelül 3 millió forint, és ezzel együtt bizony igen erős a kísértés. Az autó így nagyjából egy középkategóriás gépkocsi árába kerül, de fogyasztásán súlyos pénzeket spórolhat meg a sofőr.

Az autó 100 km/órás maximális sebességgel képes haladni
Az e.Volution fejlesztésének vezető mérnöke, Guy Negre szerint a forradalmi autónak ez a fő vonzereje. Elképzelhető, hogy az embereket hidegen hagyja, ha egy jármű tisztább levegőt bocsát ki, mint amilyet belélegzünk, de ha mindez töredékébe kerül annak, amit eddig autózásra költöttek, az már megmozgatja a fantáziájukat. Negre úr eredetileg a Forma-1 iparban volt fejlesztőmérnök, majd átnyergelt az alternatív járművekre.

A gyártó cég nagy reményeket táplál a léghajtású modell iránt, melyek nem is alaptalanok. Ha az üzemanyagárak továbbra is növekednek, könnyen elképzelhető, hogy az e.Volution és testvérei lesznek az utak urai. Az olcsó és olcsón üzemeltethető autó könnyen kiszoríthatja mai benzinfaló társait, főleg ha ezek mellet mellékesen még a környezetet sem károsítja. Az persze kérdéses, hogy a többi nagy autógyár ezt mennyire fogja hagyni, hiszen saját hibrid és egyéb fejlesztéseik is ott vannak, melyekkel meg szeretnék tartani piacvezető szerepüket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!