Interaktív világbajnokság

2006.06.18. 09:32
Képzeljük el, hogy a labdarúgó világbajnokságon a legmodernebb technológiákat összekapcsolva szoríthatunk kedvenc válogatottunkért. Valamennyi médiacsatorna - televízió, internet, telefon - kapcsolatban állna egymással, az újságírók, sugárzók, hirdetők és a szurkolók a mainál jóval szélesebb körű szolgáltatásokból válogathatnának.
Az európai uniós LEMATCH projekt vezető műsorszórókat, sportmédiumokat és az interaktív technológiák élharcosait gyűjti közös zászló alá. A partnerek listáján olyan nevekkel találkozunk, mint például az NBC, vagy a Yahoo! Adaptálható és interaktív, a különböző tartalmak szintézisét kivitelező, élő és valósidejű szolgáltatásokra összpontosító sport-produkciós platformot fejlesztettek.

Három kulcstechnológia, négy modul

A CSP (Cross-media Sports Production Platform) három kulcstechnológiát, négy főmodulban alkalmaz. Előbbieket a tárgykövetésre, statisztikai eljárásokra alkalmas, továbbá a virtuális interakciókat kihasználó fejlett grafikus módszerek alkotják. Utóbbiakat a tárgy- és kamerakövető és összekapcsoló, a statisztikai output, a virtuális interakciós és hirdető, valamint a csoportos interakciót biztosító modulok jelentik. A második az eltérő médiumokon egyaránt élvezhető, múltbeli és élő adatok szolgáltatásáért felel. Míg az első és a harmadik modul a televíziós és online alkalmazásokra fókuszál, a negyedik a mobil világot igyekszik megcélozni.

Merész tervek, izgalmas témák, kihívással teli szakterületek.

A tárgykövetésnél a labda és a játékosok mozgását kísérő speciális kamerákat használnak. Az így szerzett információt statisztikai módszerekkel változatos valósidejű adatokká alakítják. Olyasmiket megtudhatunk, hogy például az egyes játékosok milyen gyorsan futnak, mennyire jó sprinterek, mennyit rohan csapatunk egy meccs alatt, milyen erővel rúg valaki a labdába, milyen gyorsan gurul a pöttyös, és így tovább. Látszatra nem túl fontos, ám összességükben érdekes következtetések levonására alkalmas, nem emberi szubjektumok által megítélt, hanem matematikai pontossággal mért tényeket.

Okos focilabdák helyett

A LEMATCH azonban ennél is többet nyújt: az adatokat az utóbbi hat hónapra, vagy akár az egész csapat múltjára, illetve egy-egy játékos teljes pályafutására vonatkozó statisztikákkal kombinálja. Mindezek ismeretében a legkülönbözőbb fogadásokat köthetjük: ki fog a leggyorsabban futni, ki adja majd a leghosszabb passzokat, melyik gárda erőnléte emelkedik ki a mezőnyből.

"Az előállítható tartalom sokszínűségének csak a képzeletünk szabhat határt" - jelentette ki Thomas Look, a projekt koordinátora.

A sportvilág legfontosabb szereplői pozitívan fogadták az új technológiát. Nem is csoda, hiszen olyan szervezetek, mint a FIFA már évek óta érdeklődik a labdákba szerelt - ám eddig sikertelennek bizonyult - chipek iránt. A chipek azért sem váltak még be, mert használatukhoz adóvevőkre és más beágyazott rendszerekre lenne szükség. Nem valószínű, hogy a focisták repesnek az efféle újításoktól.

2010, Dél-Afrika

A LEMATCH által használt technológiának viszont nincs szüksége beágyazott megoldásokra, a tárgykövetésre használt hardver és szoftver ugyanazt a rendeltetést tölti be - és nem zavar senkit.

A platform újdonsága azonban kétségtelenül a fejlett technológiák egyazon rendszerbe integrálása. Ez teszi lehetővé a különböző forrásokból érkező információáradat kezelését. Az első alkalmazások a labdarúgásban és a kosárlabdában várhatók, de egyéni sportokban, például a snowboardban szintén tesztelni akarják. A tervek szerint külső helyszíneken és belső terekben - csarnokokban - űzött játékok során egyaránt használni fogják.

Sok feladatot kell még megoldaniuk. Ezek egyike a tárgyak - labda - követése az olyan rendkívül gyors sportágaknál, mint a kosárlabda.

Mivel az összes partner kereskedelmi szereplő, kifejezetten piacra szánják. Eddig a német kosárlabda ligában, egy észt snowboard versenyen és néhány focimeccsen kísérleteztek vele. Működött, de van még mit tökéletesíteni rajta - összegez Look.

Talán a 2010-es dél-afrikai VB-n.  • Hírek
  • Személyi kölcsön