Natália
1 °C
7 °C

Búcsúzik a Leonidák meteorraj

2002.11.16. 15:22
Ezeken az éjszakákon okoz utoljára valódi meteorzáport Európa és Amerika felett a Leonidák meteorraj. Hasonló égi látványosságra a csillagászok szerint kereken száz év múlva kerülhet sor.
A jövő héten kedden éri el csúcspontját a meteorzápor. Az előrejelzések szerint a Föld néhány szerencsés pontjáról óránként akár kétezer fénycsíkot is meg lehet majd figyelni. Hasonló meteorhullásra a csillagászok szerint az évszázad végén kerülhet ismét sor.

A Leonidák meteorraj, amely a nevét a látszólagos kiindulási pontjától, az Oroszlán csillagképtől örökölte, már tavaly ősszel is szokatlanul élénk csillaghullást mutatott be. Akkor az amerikai és ázsiai megfigyelők jártak szerencsével, most viszont Észak-Amerika mellett Európából is látni lehet a jelenséget.

Páholyban az űrben

Különleges helyzetet élveznek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó űrhajósok, akik már tavaly novemberben is különleges kilátásban részesültek. A földi megfigyelők számára csak a felhőzet és a túl világos holdtányér ronthatja el az élményt.

Amennyiben november 19-én pirkadat előtt, a Leonidák aktivitásának csúcspontján felhőtlen lesz a keleti égbolt, magyar idő szerint hajnali fél 5 és fél 6 között a csillagászok becslése szerint akár 500 meteort is meg lehet figyelni.

Online mindenképp látható

Kis szerencsével a korán kelők az ezt megelőző napokban is megfigyelhetik a Leonidákat. Már november 14-én hajnalban több tucat felvillanásra sor került. Ha az időjárás ismét semmivé foszlatja az európai megfigyelők reményeit, a meteorrajről készült aktuális képeket a Spaceweather.com weboldalon mindenképpen meg lehet találni.

A Leonidák meteorzápor 2001
A Leonidák meteorzápor akkor keletkezik, amikor a Föld a Tempel-Tuttle üstökös által hátrahagyott felhőbe ütközik, amely homokszem és borsószem közti méretű törmelékből áll. A becsapódás sebessége elérheti a 260 ezer kilométert óránként.

Valódi meteorzáporra legfeljebb 33 évente kerülhet sor, amikor az üstökös valóban közel kerül a Naphoz. A most kifutó, különösen intenzívnek bizonyult Leonidák-szezonban az idei év az utolsó.

Befolyásolta a földi életet?

A Leonidák meteorzápor 2001
A csillagászok ki szeretnék használni a lehetőséget, hogy a meteorzáport az elmúlt két évhez hasonlóan repülőgépek fedélzetéről figyeljék meg. Az úgynevezett Leonid Multi-Instrument Aircraft Campaign során a kutatók azt vizsgálják meg, hogy egy hasonlóan heves törmelékzápor képes-e kiiktatni a műholdakat.

Ezen kívül érdekes információkkal szolgálhat, hogy milyen kémiai reakciók történnek a fénycsíkok sávjában, illetve hogy az üstökös maradványai valamilyen módon befolyásolhatták-e a földi élet kialakulását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?