Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Védőoltás készül a leukémia ellen

2001.11.14. 08:45
Brit tudósok bejelentése szerint megtörtént az áttörés a leukémia bizonyos fajtái ellen hatékony oltás létrehozásához vezető úton. A kutatócsoport kidolgozott egy eljárást, amely elvileg képes fokozni az immunrendszer kapacitását, és így legyőzhető a krónikus myeloid leukémia.
A krónikus myeloid leukémia (CML) főként 30 év feletti felnőtteket fenyeget, egyedül Nagy-Britanniában évente mintegy ezer áldozata van. A csontvelő-átültetés és a kemoterápia nélkül rendszerint alig öt év a várható élettartam.

Megtalálták a rákos sejtek peptidjét

Leukémiás beteg csontvelője
Nemzetközi tudományos csoportok olyan eljárás után kutattak, melynek alapjain kifejleszthető a betegség elleni oltás. Egy amerikai csoport szintetizált egy mesterséges peptidet, egy különleges fehérjét, amely biztató eredményeket mutatott fel. Később azonban a brit kutatócsoport volt az első, mely képes volt azonosítani azt a rákos sejtek által termelt peptidet, melyet képes támadni az immunrendszer. Ez a lépés nagyban felgyorsítja a CML elleni gyakorlatban alkalmazható védőoltás kifejlesztését.

A kutatást vezető Alejandro Madrigal, az Anthony Nolan csontvelő-kutatóintézet tudományos igazgatója szerint fontos felfedezést tettek. Néhány éven belül elkészülhet a CML elleni vakcina. "Lehetséges lesz kezelni az egyes betegeket is, de semmi akadálya annak, hogy teljes népcsoportokat beoltsunk a betegség megelőzésére" - mondta el a professzor a BBC-nek

Az immunrendszer nem elég erős

A tudományos kutatások szerint az immunrendszer természetes választ ad a CML-re, de rendszerint a válaszreakció nem elég erős ahhoz, hogy legyőzhesse a leukémiát. A T-sejtnek is nevezett fehérvérsejtek, melyek feladata a külső behatolók támadása, egy különleges peptidhez csatlakoznak, amely a rákos sejtek felszínén jelenik meg.

Jónéhány évbe belekerült, míg a néhány aminosav összekapcsolódásával létrejövő peptidet sikerült azonosítani. Az Anthony Nolan kutatóintézet laboratóriumaiban dolgozó Madrigal professzor és munkatársai ennek során együttműködtek a Nottingham Trent és a Liverpool egyetem kutatóival.

Természetes válaszreakciót imitálnának

Egy egyszerűbb oltást lehetne készíteni a peptid felhasználásával, hogy az immunrendszert "élesítve" a leukémia megjelenésekor azonnali legyen a válasz. Ennek alternatívájaként laboratóriumban különleges T-sejteket lehetne tenyészteni, és felkészíteni őket, hogy ismerjék fel a molekulát.

Ezeket aztán önállóan lehetne a kezelésnél felhasználni. A védekező sejteknek nem feltétlenül ugyanabba a páciensbe kell visszakerülniük, ahonnan származnak. Megoldható a tárolásuk, és később egy olyan beteg is megkaphatja, aki a csontvelő-átültetéseknél vizsgált immunológiai egyezésekhez hasonlóan elég közeli mintát produkál.

A Nottingham Trent egyetemről Robert Rees professzor kijelentette: "Ezek az eredmények mutatják, hogy képesek vagyunk azonosítani a rákos sejtek olyan kulcsfontosságú összetevőit, melyekkel szemben később oltást lehet kifejleszteni".