Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Lézerrel kommunikálnak a műholdak

2001.11.26. 08:04
Az európai űrkutatásai szervezethez (ESA) tartozó tagállamok gazdasági miniszterei megállapodtak a szervezet jövő évi költségvetéséről. Ennek alapján elkezdik kiépíteni a Galileo műholdas navigációs rendszert. Az ESA kutatói az Artemis műholddal tesztelték a nagysebességű SILEX kommunikációs rendszert.
Az európai űrkutatási szervezet (ESA) első alkalommal tudott két műholdja között lézeres adatátviteli kapcsolatot kiépíteni. A kutatók az Artemis műholddal tesztelték a SILEX kommunikációs rendszert, amely szabad rálátás esetén nagysebességű adatcserét tesz lehetővé.

Ennek során az Artemis a földfelszín megfigyelését végző műhold és az ESA toulouse-i irányító központja között folyó kommunikációban átviteli csatolóként működik, és lehetővé teszi a Spot 4 műhold képeinek valós idejű kiértékelését.

Az ESA az Artemis és a Spot 4 hírközlési műholdak között négy egymást követő keringés során építette ki az adatátviteli kapcsolatot. Az összeköttetések 4 és 20 perc közötti ideig éltek. A kapcsolat kiépítéséhez az Artemis fedélzetén levő SILEX terminál optikai jelet köldött abba a régióba, ahol a pályája alapján a Spot 4 felbukkanása volt várható.

A jelre a másik műhold a kommunikációs lézerének aktiválásával válaszolt, és a két műhold között kiépült a kapcsolat. Az Artemis közbeiktatásával a földi központ és a Spot 4 között létrejött átvitel kapacitása elérte az 50 Mbps-ot

Balszerencsés startja után az Artemis jelenleg ideiglenes parkolópályán kering 31 ezer kilométeres magasságban. Ez a műhold kilövésekor az ESA legdrágább kutatási projektjének számított. A napokban az ESA-tagállamok gazdasági miniszterei Edinburgh-ben megállapodtak a szervezet jövő évi költségvetéséről.

Ennek alapján elfogadták a Galileo műholdas navigációs rendszer első fázisának kiépítését. A rendszer műholdak és földi állomások jelét kombinálva segíti majd a navigációt a kontinensen.