Alfréd
-2 °C
2 °C

Háromdimenziós lézertérkép a WTC romjairól

2001.09.25. 12:35
Az amerikai légügyi hatóság engedélyezte az EarthData légi térképész cégnek, hogy másfél kilométer magasságban naponta átrepülve a World Trade Center romjai felett, lézertérképet készítsen a terepről. A radar elvén működő lézeres eszköz, a lidar pontos és naprakész háromdimenziós képekkel látja el a helyszínen dolgozókat.
A légcsavaros repülőgépen elhelyezett lidar másodpercenként tizenötezer lézersugarat bocsát ki a földre, majd megméri a visszaérkezésük idejét. A lidar a radar elvén működik, de rádiósugarak helyett lézerimpulzusokat használ: egy impulzus a másodperc százezredrésze körül teszi meg az utat, a pontos értékből meg lehet állapítani, milyen magasról verődött vissza a lézersugár. A repülőgép a GPS műholdas helyzetmeghatározó rendszer segítségével minden pillanatban rögzíti saját magasságát és helyzetét, így a háromdimenziós térkép magassági adatainak pontossága 15 centiméteres.

A WTC a terrortámadás előtt, illetve után

Az EarthData szeptember 15-én kapta meg az engedélyt a Manhattan feletti zárt légtérbe való berepüléshez, azóta naponta elvégzik a méréssorozatot, a kinyomtatott térképeket pedig a helyszínen dolgozók rendelkezésére bocsátják, amelyből azok jobban tájékozódhatnak a romok között, megállapíthatják, hogy hol várható további omlás, illetve hol mozog a törmelék. A World Trade Center romjairól készült másfél méteres felbontású térkép százezer képpontból áll.

A lidar-térkép tanúsága szerint a felhőkarcolók összeomlása nyomán több ponton tíz méter mély kráterek keletkeztek, a romok pedig az utcaszinttől mérve húsz méter magasan tornyosulnak. "Az egyes és kettes toronyból falak sem maradtak, a valaha 47 emeletes hetes számú épület is csak egy romhalmaz csupán" - nyilatkozta a képfeldolgozást végző kutatócsoport vezetője a New York Times-nak. A környéken állva maradt épületek tetején jól kivehető törmelékhalmok tornyosulnak. A kutatók azt is vizsgálják, mi az eltérés az egymást követő napokon készült felvételek között, mert ebből kiderül, hol lehet további omlásra, törmelékmozgásra számítani.

Hőfelvétel a romok alatt parázsló tűzről
Az EarthData repülője más műszerekkel is fel van szerelve: például infravörös hőfényképeket készít a területről, amelyekből megállapítható, hol ég még a tűz a romok alatt. A tüzek a két torony, és a hetes épület maradványai alatt még mindig pusztítanak, a felszíni hőmérséklet itt 30 fokkal magasabb, mint a környező területeken. A "forró helyek" fellángolhatnak, ha letakarítják róluk a törmeléket, ezért a romeltakarítóknak itt fokozott óvatossággal kell dolgozniuk.