Konrád
8 °C
26 °C

Látóideget regeneráltak

2005.02.25. 15:05
Először sikerült helyreállítani a szem és az agy közötti kapcsolatot, sérült látóideg meggyógyításával laboratóriumi egerekben.

"Valóra vált az álmunk" - mondja Dr. Dong Feng Csen, a Schepens Látáskutató Intézet és a Harvard orvosi egyetem munkatársa.

"A tudomány még soha nem jutott ilyen közel ahhoz, hogy ilyen távolságra ilyen sok idegszálat regeneráljon úgy, hogy azok célt is érjenek, helyreállítva egy ideget, amelynek károsodását korábban visszafordíthatatlannak gondolták" - vélekedik a tudós.

Örök sérülés?

A szervezet legtöbb szövete folyamatosan megújítja magát és helyreállítja a sérüléseket. Az idegszövet azonban nem ilyen: az emlősökben az idegszálak csak a fejlődés idején regenerálódnak, miután kialakultak, elveszítik e képességüket. A látóideg például a születés előtt nem sokkal veszíti el regenerációs képességét.

Csen és kollégái annak szentelték munkájukat, hogy kiderítsék miért nem állítja helyre magát az idegszövet és megfordítsák a folyamatot. Kutatásuk tárgya a látóideg volt, amely többmillió idegsejtből áll és a retinából az agyba közvetíti a vizuális információt.

Csenék jópár olyan folyamatot fedezett fel, amely szerintük zárolja az idegek regenerációs képességét. Az első ilyen lezáró mechanizmus, amit találtak, egy gén - a BCL-2 - inaktivációja. A BCL-2 bekapcsolása elindította a növekedést és gyógyulást. A második lezáró mechanizmus, hogy a regeneráció során keletkezett glia sejtek heget képeztek akadályozva a működést.

Embrionalizáció

Bár a gyógyulás ajtaján további zárak lehetnek, Csen és kollégái a fenti kettőt találták a legfontosabbnak. A kísérletek során Csen kutatótársa King-Szang Cso olyan egereket vizsgált, amelyekben a BCL-2 gén nem kapcsolódott ki. A másik kulcsot egy olyan egéren vizsgálták, amelyben mutálódott a glia-specifikus gén, ezért csökkent a hegesedés.

Az első esetben az újszülött egerek látóidegei szélvész gyorsasággal - négy nap alatt regenerálódtak. Az idősebb egereknél is ez történt, de náluk a hegek megjelenése miatt nem sikerült helyreállítani a látást.

Cso ezután kombinálta a két génváltozatot. A BCL-2 bekapcsolásával és a glia-hegesedés megakadályozásával a transzgén egerek látóidegei embrionális korra jellemző viselkedést mutattak és pár nap alatt helyreállították magukat.

Látás, járás, és más csodák

"Azt találtuk, hogy a látóideg 40 százalékban helyreállt, de úgy gondoljuk hogy valójában nagyobb arányú a regeneráció" - mondja Csen, aki szerint a BCL-2 aktiváló és a hegesedést akadályozó eljárással nem csak a látás adható vissza, de nagy eséllyel gyógyíthatóak lesznek más idegek, például a gerincvelő.

A kutatást egyebek között az amerikai védelmi minisztérium támogatta.

"A Schepens tudósainak áttörése új reményt adhat a betegség vagy sérülés következtében lásátukat vesztett embereknek, köztük hazatérő katonáinknak. Az eredmény potenciális alkalmazhatósága más idegsérülések gyógyításában egy másik ok, amiért büszkén támogatom a védelmi minisztérium szerepvállalását a kutatásban" - mondta Mike Capuano amerikai törvényhozó.