Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Ilyen állat nincs

2007.10.25. 23:32
Október 16.-án daganatot távolítottak el az egyetlen magyarországi liger lapockájából. A Mounty nevű hím állat apja oroszlán, anyja tigris és egy olaszországi cirkuszban - az előadás közepén, merő véletlenségből - fogant. Nem a liger az egyetlen hibrid nagymacska faj, például a jaguár és a leopárd is képes közös utódot nemzeni. Azt leguárnak vagy jagupárdnak hívják.

"Mounty az egyetlen Magyarországon élő liger. A nagymacska-hibridek előfordulnak a világban, de a természetben nem jellemző, Mounty például véletlenül jött létre. Egy olaszországi cirkuszban, az előadás közben az idomárok nem tudták megakadályozni, hogy a hím oroszlán és a nőstény tigris összejöjjenek. Miután 14 évig dolgozott a cirkuszban, megöregedett, és el akarták altatni. Ekkor megmentették, és 2006 decembere óta a győri állatkert lakója" - tudtuk meg Kapa Ágnestől, a győri Xantus János állatkert zoopedagógusától. A nagymacskahibridek véletlenül, rendszerint cirkuszban születnek, ahol örülnek is nekik az idomárok, egy liger ugyanis látványos, de sokkal szelídebb, mint egy oroszlán.

Mounty az egyetlen, Magyarországon élő liger

A párducforma (Pantherinae) a macskafélék (Felidae) családjának egy alcsaládja. Lorenz Oken 1816-ban írta le az alcsalád rendszertani nemét. Ebbe a csoportba tartoznak az oroszlánok, a tigrisek, a leopárdok és a jaguárok, ők azok, akik mindenféle keresztezéssel képesek utódot nemzeni. A hibrid állatok szaporodását leíró Haldane-szabály értelmében A és B rokon emlős faj keresztezésekor létrejövő AB fajhibrid egyedek hímjei nemzőképtelenek, a nőstények pedig termékenyek.

Lion Tiger Jaguar Leopard
Lion Lion Liger Liguar Liard
Tiger Tigon Tiger Tiguar Tigard
Jaguar Jaglion Jaguar-Tiger Hybrids Jaguar Jagupard
Leopard Leopon Dogla Leguar Leopard

Egy elmélet szerint a liger esetében ez azért van, mert a tigris egy olyan hormonnal rendelkezik, ami a magzati állapotban lévő ligerre hat, amelynek következtében a hím liger örökké prubertás előtti fejlődési szakaszban marad. Ezt azonban sosem sikerült bizonyítani, sőt, a hím liger tesztoszteronszintje megegyezik az oroszlánéval és bár nemzőképtelen, ha teheti, sort kerít az aktusra.

A hibridek nevét apa-anya sorrendben adják. Például a liger és a tigon kifejezések a lion (oroszlán) és a tiger (tigris) szavakból jöttek létre úgy, hogy mindig a hím neve került előre. Ennek megfelelően a liger magyarul oroszgris, a tigon pedig tigroszlán.

Nem tudni, összesen hány hibrid nagymacska él a világon, Magyarországon Mounty az egyetlen, tudtuk meg a győri állatkert igazgatójától. Jagupárd (jaguár + leopárd) élt a chicagói állatkertben és a hatvanas években hozzánk igen közel, a salzburgiban is. Egy hím jaguár és egy nőstény oroszlán nászából született utód kitömött példánya látható az angliai Walter Rothschild Zoological Museum és így néz ki:

Ez itt egy jaglion

A legkülönösebb külleme a nagyon ritka leoponnak van, aminek a feje az apja után oroszlános, a teste viszont jaguáros. Jaguár-tigris hibridet azonban soha, sehol nem láttak.

Ez egy leopon

"Nem tudjuk pontosan, világszerte hány nagymacskahibrid él. Az EU igyekszik távol tartani magát a mesterségesen kreált élőlényektől - Mounty is emberi mulasztás eredménye -, az állatkertek inkább az alfajtiszta fajokat részesítik előnyben. Azonban az Egyesült Államokban az állatkertekben nagyon népszerű példányok" - mondta a zoopedagógus. Egy Herkules nevű, 450 kilós liger a leghíresebb, ő a miami Jungle-szigeten él és kétszer akkora, mint egy hagyományos oroszlán. A liger a populáris kultúrába is belopakodott, a Napoleon Dynamite című kultfilmben a címszereplő kedvenc állata is ez, többször felmutat egy ligerről készült saját készítésű kézirajzot.

A 200 kilós Mounty kétórás műtétje alatt eltávolították a négyökölnyi rosszindulatú szarkómát. "Nagy fájdalmat okozott neki, le is fogyott az utóbbi időben. Az idősödő állatoknál a szarkóma gyakori jellemző, ez nem a hibriditás eredménye. Mivel Mounty idős állat, az altatásnak volt kockázata, de jól viselte, hamar ébredt" - tudtuk meg Dr.Andréka György műtétvezető állatorvostól, aki a győri állatkert igazgatója. A gyógyulástól és szövettani eredménytől függ, hogy mikor láthatják a látogatók újra.

A hibridizáció nemcsak a nagymacskáknál fordulhat elő, gondoljunk csak az öszvérre, de Darwin például 1868-ban az Állatok és növények változásai háziasításuk során című művében egy Indiában létrehozott, kecske és bárány hibridről számol be, ami sokkal vadabb, mint felmenői. Egyszer egy Kongóban befogott, majd Olivérnek nevezett kiscsimpánzra hitték azt, hogy ember-csimpánz hibrid, de aztán kiderült, hogy csak az antropomorf viselkedési jegyeket az átlagosnál jobban viselő csimpánzról van szó. Két lábon járt és az embernőstények sokkal jobban tetszettek neki, mint a csimpánzok.