Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Folyékony volt az univerzum

2005.04.22. 10:39
A brookhaveni laboratórium munkatársai a részecskegyorsítójukban aranyionokat ütköztettek egymással, és kvark-glüon keveréket hoztak létre. A kutatásban magyar tudósok is részt vettek.

A Relativistic Heavy Ion Collider nevű részecskegyorsítóben létrehozott kvark-glüon plazma egyáltalán nem a tudósok elvárásai szerint viselkedik. Megfigyeléseik szerint az anyag leginkább egy sűrű folyadékra hasonlít, például a részecskék nyomás alatt hajlamosak együttesen mozogni. A kutatók meglepődtek, hogy az anyag áramlása szinte teljesen megfelel a hidrodinamikai modelleknek.

Az elméleti szakemberek számításai szerint az ősrobbanás első pillanataiban hasonló kvark-glüon plazma jött létre, amiből egyesek arra következtettek, hogy a világ néhány ezredmásodpercig ilyen különleges folyadékból állt.

A folyadék szinte tökéletes, mivel alacsony a viszkozitása és olyan egységes, hogy bármely szögből ugyanúgy néz ki, írta a Nature tudományos szaklap. Dmitri Kharzeev kutató szerint ez megmagyarázhatja, hogy a világegyetem legtávolabbi részei miért látszanak olyan egyformának, függetlenül attól, hogy melyik pontjukra is tekintenek a csillagászok.

A brookhaveni tudósok folytatnák a vizsgáltaikat, például megmérnék a plazmában a viszkozitást és a hangsebességet, de az Egyesült Államok költségvetési támogatásának a csökkenése miatt évente csak tizenkét hetet dolgozhatnak a korábbi harminc helyett, és így a vizsgálataik évekig tarthatnak.

Az eredményekhez az ELTE TTK Atomfizikai Tanszéke, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete, valamint a Debreceni Egyetem kutatói is hozzájárultak.