Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Folyadékpáncél készül az amerikai katonáknak

2004.04.26. 15:29
Speciális folyadékkal átitatott védőruházatot fejlesztettek ki katonák részére az amerikai hadsereg kutatóközpontjában. A "folyadékpáncél" könnyű és rugalmas, viszont ugyanúgy véd a lövedékektől, mint a golyóálló mellény, sőt a szúrásoknak még jobban ellenáll.
Speciális védőruházatot fejlesztettek ki az amerikai hadsereg kutatóközpontjában, közölte az amerikai katonaság hírszolgáltatása. A "folyadékpáncéllal" a teljes testfelületet be lehet borítani, viszont könnyű és rugalmas, így a katonák mozgékonyabbak, és a védőfelszerelés nem akadályozza őket a futásban és a célzásban.

Szokatlan jellemzők

A páncél fő összetevője egy erőhatásra keményedő folyadék, melyet STF-nek neveztek el (shear thickening fluid). Az STF két összetevőből áll: folyékony eleme a polietilénglikol, ami nem mérgező és nagy hőmérsékletváltozásokat is kibír. Ebben szilárd szilíciumdioxid-nanorészecskék lebegnek, a keverék így szokatlan fizikai jellemzőkkel bír.

"Normális használat során az STF könnyen alakítható és folyékony. De ha golyó vagy repesz találja el a ruhát, szilárd anyaggá alakul, ami megakadályozza, hogy a lövedék a katona testébe hatoljon" - magyarázta Eric Wetzel, a kutatás vezetője. Wetzel és a csapata három évig dolgozott az anyag kifejlesztésén a delaware-i egyetem kutatóival közösen.

A védőruházat elkészítéséhez STF-fel itatják át a kevlármellényt. A kevlárszövet megtartja a folyadékot, és egyúttal maga is védelmet biztosít. Az anyagot ezután ugyanúgy lehet kezelni, mint bámilyen más szövetet.

Jobban ellenáll a szúrásoknak

A folyadékpáncél egyelőre laboratóriumi tesztelés alatt áll, de Wetzel már most úgy gondolja, hogy számos más területen is lehet majd alkalmazni a technológiát. Szerinte először a katonák kabátujját és nadrágját kellene megerősíteni az anyaggal, ezeket ugyanis nem védi a golyóálló mellény, viszont hajlékonynak kell lenniük. Készíthető lenne belőle olyan takaró, amivel befedhetik a fel nem robbant lövedékeket vagy a gyanús csomagokat, és a katonai bakancsokba is be lehetne építeni, hogy védje viselői bokáját az erőhatások ellen.

Wetzel szerint az igazságszolgáltatásban dolgozóknak is jó szolgálatot tehet a folyadékpáncél, ami a szúrásoknak is sokkal jobban ellenáll, mint hagyományos társai. Ez különösen fontos lehet a börtönőröknek, akiket leggyakrabban kézzel gyártott szúrófegyverekkel támadnak meg. A munkáért Wetzel és csapata megkapta a katonaság legmagasabb tudományos kitüntetését.