Pongrác
11 °C
27 °C

Egészséges kisfiú lefagyasztott petesejtből

2005.08.18. 19:44
A mínusz 196 fokra hűtött petesejtből egészséges csecsemő született a János kórházban.

Megszületett csütörtökön a Szent János Kórházban Magyarországon az első olyan magyar gyermek, aki lefagyasztott és fagyasztva tárolt petesejt mesterséges megtermékenyítése nyomán jött a világra - jelentette be a Szent János Kórházban működő Budai Meddőségi Centrum. Az új szülött egészséges kisfiú súlya 3500 gramm, hossza 53 centiméter.

Magyarország a nyolcadik

Magyarország a világon a nyolcadik, Európában pedig a harmadik olyan ország, ahol petesejt lefagyasztása után létrejött terhességből született egészséges gyermek - nyilatkozta az MTI-nek Dr. Kanyó Katalin biológus, a kórház meddőségi Centrumának biológusa, a szövettenyésztési program irányítója. Eddig csupán az Egyesült Államokban, Tajvanon, Koreában, Argentínában, Ausztráliában, Olaszországban és Spanyolországban született egészséges gyermek ilyen eljárás nyomán, s az egész világon mindössze 85 olyan gyermek él, amely fagyasztott petesejt megtermékenyítéséből jött a világra.

3500 gramm, 53 cm, császármetszéssel született (Fotó: EPA)
3500 gramm, 53 cm, császármetszéssel született (Fotó: EPA)

Az első mélyfagyasztott petesejtből született kisbaba édesanyja és édesapja - a centrum programjában résztvevő, meddőséggel küszködő, 30 éven felüli pár - neve és személyazonossága nyilvánosságra kerülésének mellőzését kérte - mondta dr. Kanyó Katalin.

A petesejt mélyfagyasztásával 2003. tavaszán kezdtek el foglalkozni a meddőségi centrumban - először állatkísérletek során. A kutatócsoportok eredményeinek összehangolásáért, illetve a klinikai munka és a kutatótevékenység összehangolásáért dr. Koncz János főorvos volt a felelős.

Egerekkel kezdték

Az eljárás - amely alapelgondolásait tekintve külföldön már bevált technikai eljárások adaptálása - rendkívül kényes - hangsúlyozta az MTI-nek Cseh Sándor professzor, állatorvos, aki először egerek petesejtjeivel folytatott kísérletek során munkálta ki a módszer részleteit. Míg a hímivarsejtek, illetve maga az embrió meglehetősen biztonságosan lefagyasztható, addig a petesejt mélyhűtésével - a kívánatos hőmérséklet mínusz 196 Celsius fok - rendkívül óvatosan kell bánni, a petesejtben lévő egyes sejtkomponensek ugyanis nagyon érzékenyek az alacsony hőmérsékletre - mondta Cseh professzor, akinek oroszlánrésze volt abban, hogy a sikeres egérkísérletek után női ivarsejtek esetében is biztonságosan alkalmazható legyen a fagyasztási technika.

A kórház tudóscsoportja tavaly júniusban fagyasztotta le az első petesejteket önként jelentkező pároktól. A kutatócsoport 14 esetben végzett embrió beültetést előzőleg mélyfagyasztott, majd felolvasztott petesejtek mesterséges megtermékenyítése nyomán. A 14 beültetésből eddig három terhesség jött létre, az egyik baba azonban elvetélt. A kisfiú megszületése után azonban a későbbiekben remélhetőleg egy ikerpárnak is örülhetünk majd - nyilatkozta dr. Kanyó Katalin.

Rák vagy karrier miatt

Mint a biológusnő elmondta, az eljárást egyelőre Magyarországon csak a Budai Meddőségi Centrumban alkalmazzák, nem utolsó sorban azért, mert ott áll rendelkezésre olyan berendezés, amely alkalmas az élő petesejt DNS állományának alapos vizsgálatára, mélyfagyasztásra ugyanis csak a tökéletes állapotú petesejt alkalmas.

"A módszer révén lehetővé válik, hogy rákbetegség miatt sugárkezelésen átesett nők is gyermeket vállalhassanak és teljes családban éljenek. A sejtkárosító kezelés előtt kiemelt petesejt ugyanis az eljárás révén lefagyasztható, és a későbbiekben, amennyiben a gyógyult nő gyermekvállalás mellett döntene, bármikor megtermékenyíthető. Hasznos lehet az eljárás azoknak a nőknek a számára is, akik valamilyen okból - karrierépítés, vagy megfelelő partner hiánya - szívesen halasztanák későbbi életkorra a gyermekvállalást, harminc év fölött azonban a petesejtek állapota már évről évre romlik" - mondta a dr. Kanyó Katalin.