Anyagcsere a kulcs
A kutatók egyelőre nem biztosak abban, hogy mi áll a jelenség mögött, de feltételezésük szerint a hosszabb életet meghatározó testhőmérséklet, illetve vegyületek szintje az anyagcsere folyamataival áll összefüggésben.
Diétázó egerek
A hosszú élet titkának megfejtéséhez a tudósok szigorú diétára fogott egereken végeztek kísérleteket. Az ellenőrzött étrenden tartott állatok hagyományos ételeket fogyasztó társaikhoz képest 40 százalékkal hosszabb ideig éltek, és alacsonyabb volt testhőmérsékletük, inzulinszintjük, de magasabb volt szervezetükben a DHEAS aránya.
Nem tudni, miért
Az eredmények ismeretében a baltimore-i időskori kutatóintézet tudósai 1500 embert vontak vizsgálat alá. A magasabb kort megélt személyeknél az egerekhez hasonló jelenséget figyeltek meg a testhőmérséklet, az inzulin és a DHEAS viszonylatában. Egyetlen lényeges különbség: az egerekkel ellentétben a hosszabb életű emberek nem voltak diétára fogva.
Ha a tudósoknak sikerülne megfejteniük, hogy az embereknél mi tartja alacsonyan a hőmérsékletet és az inzulinszintet, valamint mi emeli magasra a DHEAS arányát, akkor megoldódna a hosszú élet titka - vélik a kutatók.