Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Közelebb a hosszú élet titkához

2002.08.07. 10:11
Amerikai kutatók szerint az ember testhőmérsékletétől, valamint a szervezetében található inzulin és DHEAS (dehidroepiandroszteron-szulfát) mennyiségétől függ, ki milyen hosszú ideig él.
A Science című amerikai tudományos szaklapban megjelent cikk szerint azok, akiknek átlagos testhőmérséklete és inzulinszintje alacsony, de DHEAS-szintje magas, hosszabb ideig élnek, mint akiknél ez fordítva van.

Anyagcsere a kulcs

A kutatók egyelőre nem biztosak abban, hogy mi áll a jelenség mögött, de feltételezésük szerint a hosszabb életet meghatározó testhőmérséklet, illetve vegyületek szintje az anyagcsere folyamataival áll összefüggésben.

Diétázó egerek

A hosszú élet titkának megfejtéséhez a tudósok szigorú diétára fogott egereken végeztek kísérleteket. Az ellenőrzött étrenden tartott állatok hagyományos ételeket fogyasztó társaikhoz képest 40 százalékkal hosszabb ideig éltek, és alacsonyabb volt testhőmérsékletük, inzulinszintjük, de magasabb volt szervezetükben a DHEAS aránya.

Nem tudni, miért

Az eredmények ismeretében a baltimore-i időskori kutatóintézet tudósai 1500 embert vontak vizsgálat alá. A magasabb kort megélt személyeknél az egerekhez hasonló jelenséget figyeltek meg a testhőmérséklet, az inzulin és a DHEAS viszonylatában. Egyetlen lényeges különbség: az egerekkel ellentétben a hosszabb életű emberek nem voltak diétára fogva.

Ha a tudósoknak sikerülne megfejteniük, hogy az embereknél mi tartja alacsonyan a hőmérsékletet és az inzulinszintet, valamint mi emeli magasra a DHEAS arányát, akkor megoldódna a hosszú élet titka - vélik a kutatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!