Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Meghalt a káoszelmélet atyja

2008.04.17. 17:50
90 éves korában, rákban elhunyt a káoszelmélet megalkotója, Edward Lorenz. A leggyakrabban a pillangó szárnycsapásából létrejövő tornádó példájával illusztrált káoszelméletet sokan Einstein relativitáselméletéhez hasonlítják fontosságban.

90 éves korában meghalt Edward Lorenz matematikus, meteorológus, aki a káoszelmélet megalkotásával lett világhírű. A tudós rákban hunyt el az amerikai Massachusetts-ben - jelentette be közleményében a Massachusettsi Műszaki Egyetem, amelynek professzora volt.

A káoszelmélet olyan dinamikai rendszerekkel foglalkozik, amelyek viselkedése az őket meghatározó törvényszerűségek ellenére sem jelezhető hosszú időre előre. Az ilyen rendszerek érzékenyek a kezdőfeltételekre. A sok összetevőből álló rendszerek - mint például a légköri jelenségek vagy a tektonikai folyamatok - kiszámíthatlansága régóta ismert. A káoszelmélet azt mutatta ki, hogy egyszerű, néhány állapotjelzővel leírható meghatározott rendszerek is mutathatnak összetett, megjósolhatatlan viselkedést.

Edward Lorenz 1963-ban publikálta első tanulmányát az előre nem látható, véletlenszerű viselkedésekről. Egy évtizeddel később James A. Yorke amerikai matematikus a kissé megtévesztő káosz nevet adta a teóriának, amely alapvetően megváltoztatta a világról alkotott képet, ezért azt sokan, Einstein relativitáselmélete és Heisenberg kvantummechanikája mellé sorolva, a 20. század harmadik forradalmi tudományos vívmányának tekintik.

Edward Lorenz kezdetben egy sirály metaforáját használta elképzelésére, amely később a pillangó-hatás nevet kapta. 1972-ben ugyanis a következő címet adta egy tudományos beszédének: "Előrejelezhetőség: képes-e egy pillangó brazíliai szárnycsapása Texasban tornádót kiváltani?". Előadásának végén Lorenz a saját kérdésére igenlő elvi választ adott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?