Árpád
-2 °C
3 °C

Angliában szabad az embrióklónozás

2002.02.27. 17:30
A brit parlament felsőházának illetékes bizottsága szerdán szabad utat adott az emberi embrió klónozásának gyógyítás céljából.
A testület döntése lehetővé tette, hogy az embriókutatásokat szabályozó Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság (HFEA) azonnali hatállyal kiadja a kutatóintézeteknek a szükséges engedélyeket az emberi embrió klónozásának megkezdéséhez.

A tudósok abban a reményben kezdik meg az emberi embrió klónozását, hogy az embrióból nyert őssejtekből számos ma még gyógyíthatatlan betegség, köztük a Parkinson-kór, Alzheimer-kór, cukorbetegség kezeléséhez nyerhetnek különböző sejteket.

A tudományért mindent

A brit parlament által tavaly elfogadott törvény biztosította a lehetőséget a brit tudományos világ számára a 14 napnál fiatalabb emberi embrió klónozására gyógyászati célból, hogy elősegítsék az örökletes vagy gyógyíthatatlan betegségek leküzdését, sérült emberi szervek gyógyítását.

A törvény továbbra is megtiltotta az emberklónozást Nagy-Britanniában, azt, hogy klónozás útján életre hívott embriót ültessenek az anyaméhbe szaporodás céljából. Életpárti csoportok azonban megtámadták a jogszabályt, és a HFEA a brit legfelsőbb bíróság jogköreit is gyakorló lordok házához fordult állásfoglalásért. A döntésig elhalasztották a kutatói engedélyek kiadását.

Hatósági engedély birtokában

A brit parlament felsőháza tudományos bizottságot hozott létre neves jogi és orvosi szaktekintélyekből, vallási vezetőkből a probléma megvitatására. A testület szerdán kimondta: a törvényhozás helyes döntést hozott, amikor megfelelő korlátozásokkal engedélyezte az emberi embrió klónozását.

"Az alapos vizsgálódás során a testületet nem tudták meggyőzni arról, hogy betiltassa a hatékony jogszabályokkal engedélyezett kutatási, gyógyítási célú emberi embrió klónozást az országban" - hangoztatta szerdán Richard Harries oxfordi érsek, a bizottság elnöke. Rámutatott: az őssejtkutatások csak olyan rendkívüli esetekre használhatók fel, amikor az illetékes hatósági engedély birtokában lévő tudósok bizonyítják, hogy nincs más alternatíva az adott betegség gyógyításának kutatására.

A lordok házának állásfoglalásával egy időben vált ismertté Londonban, hogy az Orvosi Kutatási Tanács (MRC) hozzálát a világ első emberi embrióból nyert őssejteket tároló bankjának létrehozásához Nagy-Britanniában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?