József, Bánk
-6 °C
0 °C

Keveslik a magyarok a csúcstechnikát

2006.08.22. 16:01
A magyar lakosság még mindig elmaradottnak érzi technikai ellátottságát Nyugat-Európához képest, deül ki a Szonda Ipsos infokommunikációs felméréséből. A legnagyobb különbséget az internet ellátottságban érezik a magyarok.

A Szonda Ipsos összesen ezerötszáz nagykorút kérdezett meg arról, hogy milyennek érzik az ország technikai ellátottságát. A válaszadók összességében saját környezetüket tartják a legfejletlenebbnek, ugyanakkor nem hiszik, hogy közvetlen környezetük túlságosan le lenne maradva az országos átlagtól. Nyugat-Európa telekommunikációs ellátottságát azonban másfélszer jobbnak tartják a hazainál.

Jobb a mobil

A válaszadók 59,7 közvetlen környezetében kedvezőnek tartja a mobil ellátottságot, sőt 68,1 százalék szerint Magyarországon kifejezetten fejlett a mobilszolgáltatás. Európát azonban ismér többen, 87,1 százalék tartotta fejlettnek. A vezetékes hálózattal kapcsolatban már nem ilyen rózsás a helyzet: a magyar telefonhálózat kiépítettsége és használata közepes értékelést kapott, és csak minden harmadik válaszadó szerint fejlett a környezetében lévő vezetékes ellátottság. A válaszadók a nyugati országok vezetékes telefonhálózatát lényegesen jobbnak ítélték a hazainál: 82,1 százalékuk szerint fejlett.

Az is kiderült, hogy nemcsak a nemzetközi statisztikák mutatják elmaradottnak a magyar internetszolgáltatást, hanem a lakosság is. A megkérdezettek egynegyede sem gondolja úgy, hogy környezetében fejlett internetszolgáltatást kap, és a többség szerint az ország többi részén is hasonló a helyzet. A nyugat-európai internet-penetrációt sokkal fejlettebbnek tartják.

Az optimisták

A kutatásban résztvevők közül az adott kommunikációs lehetőséget használók minden esetben pozitívabban ítélték meg mind saját környezetük, mind Magyarország ellátottságát a nem-használók táborához képest. Közvetlen környezetük internet-ellátottságát a diplomás budapestiek értékelték a legjobbra, míg Magyarország helyzetét a megyeszékhelyeken élők látták legkedvezőbben. A kutatás kimutatta, hogy a megyeszékhelyek lakói és az érettségizettek, illetve diplomások látják kedvezőbbnek környezetük és Magyarország információtechnológiai ellátottságát.