Virágzó lótuszok ötszáz éves magokból

2002.02.28. 12:28
Különleges lótuszvirágok díszelegnek az egyik kaliforniai laboratórium polcain: amerikai tudósoknak a világon első alkalommal sikerült ötszáz éves magokból virágzó növényt hajtatni.
A magok az északkelet-kínai Hszipaoce faluból származnak, amelynek helyén évszázadokkal ezelőtt egy lótuszvirágokkal sűrűn benőtt tó hullámzott. A tudósok feltételezése szerint a lótuszvirág megérett termései egykoron a tó mélyére süllyedtek, és ott betemette őket az iszap.

Egy dollárért odaadták

A tó később kiszáradt, helyén 1958-ban agyagbányát nyitottak a kínai hatóságok. A kitermelés során napvilágra került évszázados növényi magvakat a helyi lakosok áruba bocsátották, de nem ismerve valódi értéküket, mindössze egy dollárt kértek darabjukért az amerikai kutatóktól.

Génmódosult virágok

A tudósok egy kaliforniai laboratóriumba szállították a magokat, ahol néhányat közülük megpróbáltak kicsíráztatni. Az 500 éves magokból kihajtott virágok kis mértékben ugyan, de különböznek a ma ismert lótuszfajtáktól: száruk nagyon magas, szirmaik formátlanok és szokatlan színben pompáznak. A kutatók szerint a genetikai módosulást maga a magokat rejtő föld radioaktív sugárzása idézhette elő.

Az 500 éves lótuszvirágmagok kicsírázása azért is különösen érdekes, mert a búza, a rizs és a szójabab magjai csupán egy évtizedig csíraképesek - olvasható a BBC internetes oldalán. A kutatók most abban reménykednek, hogy a genetika segítségével sikerül kideríteni, mitől csíraképesek a lótuszok magjai ilyen hosszú ideig.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás