Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Lehet sírig szerelmes az ember

2008.11.21. 13:00
Az amerikai Stony Brookban levő New York Állami Egyetem kutatói fMRI-s agyvizsgálatokkal arra jutottak, hogy nincs kimutatható különbség a régóta szenvedélyes kapcsolatban élők és az új szerelmesek között – írja az ABC hírportálja. A felfedezés azt sugallja, hogy az ember lehet szerelmes akár a sírig.

A kutatók az egyetemen dolgozó Bianca Acevedo vezetésével funkcionális mágnesesrezonancia-berendezéssel, fMRI-vel vizsgáltak kétszer tizenhét embert. Az fMRI működése azon alapul, hogy a megnőtt aktivitású agyterületek közelében a hemoglobinkoncentráció megváltozik, és megfelelő képalkotó módszerekkel így folyamatosan lehet ábrázolni, mi történik az ember agyában, ha különböző ingerek érik őket. Nagyon pontos módszernek számít, ezért kisebb mintán is megbízható eredményeket lehet elérni.

A tudósok először tíz olyan nőt és hét olyan férfit vizsgáltak, akik az előző egy éven belül lettek szerelmesek, majd tizenhét olyan önkéntest, akik több évtizede (átlagosan 21 éve) élnek együtt a párjukkal, állításuk szerint boldog kapcsolatban. A kutatók képeket mutattak az alanyoknak választottjukról és figyelték az agyműködésben kimutatható reakciót. A kísérlet azt igazolta, hogy nincs különbség az új szerelmesek és a hosszú kapcsolatban élők agyműködése között. Az eredményt közlő tanulmányt vasárnap prezentálták egy washingtoni tudományos konferencián.

A közvélekedés úgy tartja, hogy a szerelem előbb-utóbb elmúlik, de a kutatók eredménye arra utal, hogy nagyon is megőrizhető. "Biztosak vagyunk az eredményben, ezt nem lehet megjátszani" – fogalmazott a hírportálnak Arthur Aron, a tanulmány egyik szerzője. Richmond Thompson, a Bowdoin Főiskola pszichológiaprofesszora ugyanakkor a tanulmányt kommentálva arra figyelmeztetett, hogy több korábbi kutatás szerint a szerelem 12-15 hónapon belül elmúlik. Elaine Hatfield, a Hawaii Egyetem pszichológusa, aki szintén nem vett részt a kutatásban, üdvözölte az fMRI-vel végzett kísérletet. "Ígéretes kezdet, és egészen biztosan nem az utolsó szó a szerelem megértésében" – fogalmazott.