Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Fekete lyuk a laborban

2005.03.21. 14:22
Részecskegyorsító segítségével végzett kísérleteik során amerikai kutatók olyan tűzgolyót figyeltek meg, amely meglepő hasonlóságot mutatott a fekete lyukakkal.
A New York állambeli Brookhaven kutatóintézetben működő relativisztikus nehézion gyorsítót (Relativistic Heavy Ion Collider, RHIC) használva a kutatók aranyatomok magját közel fénysebességgel ütköztették egymásnak.

Az ütközés pillanatában az atommagok kvarkokká és gluonokká estek szét. Az anyag ezen legkisebb alkotórészei alkotta plazma a becslések szerint 300 milliószor forróbb, mint a Nap felszíne.

Vissza az egészet

A tűzgolyóba a körülötte húzódó erővonalak mentén igen gyorsan visszazuhantak az ütközés során keletkezett elemi részecskék, számolt be a megfigyeléseiről a New Scientisz hasábjain Horatiu Nastase fizikus.

A kutatók szerint rendkívül szokatlan, hogy a laboratóriumi körülmények között keletkezett tűzgolyó az előrejelzésekhez képest tízszer több részecskét nyel el. A felvett részecskéket végül hőenergiaként adja le.

Nagyon kell figyelni

Ezzel a tűzgolyó igencsak emlékeztet a fekete lyukra, amely a rendkívüli gravitációs ereje segítségével anyagot nyel el, majd sugárzás formájában lead, véli Horatiu Nastase.

A laboratóriumi környezetre nézve a kísérlet mégsem járt semmilyen veszéllyel. A mesterséges fekete lyuk olyan kicsi volt, hogy gravitációs erejének hatása elhanyagolható. Ezen kívül az elméleti fekete lyuk sokáig nem is bírta, az ütközés után 10-23 másodperc után megszűnt létezni.