Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Melegedés fenyegeti a jegesmedvéket

2002.08.01. 12:36
A fenntartható fejlődést tárgyaló johannesburgi világkonferencia előtt néhány héttel világot látott WWF-jelentés szerint a jegesmedvék fontos élőhelyeinek pusztulása következhet be a globális felmelegedés miatt. A klímaváltozásért leginkább felelős országok még mindig haboznak a Kiotói Jegyzőkönyv ratifikálását illetően.
A Jegesmedvék veszélyben című WWF-jelentés, amely a Földön élő 22 ezer jegesmedvét veszélyeztető tényezőket vizsgálja, rámutat arra, hogy a globális felmelegedés az első számú tényező, amely a világ legnagyobb testű szárazföldi ragadozójának fennmaradását fenyegeti. Ez a jelenség a jegesmedvék élőhelyén, a sarkvidéken jelentkezik a legsúlyosabban, így például Kanadában, ahol a Föld jegesmedve állományának 60 százaléka él. Kanada - a globális felmelegedésért leginkább felelős országok egyike - még nem döntötte el, hogy ratifikálja-e az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéhez tartozó Kiotói Jegyzőkönyvet.

Olvad a jég, kisebb a vadászmező

Jegesmedve (WWF/ Fritz Pölking)
"A kanadai Hudson-öbölben például látható jelei vannak, hogy a jegesmedvék életkörülményeit a globális felmelegedés károsan befolyásolja" - emelte ki Lynn Rosentrater, a jelentés egyik szerzője, a WWF Sarkvidéki Program globális felmelegedéssel foglalkozó munkatársa. "Ahogy a sarki jég fogy, úgy csökken a jegesmedve túlélési esélye. A tengeri jégtakaró rendkívül fontos a jegesmedvék számára, hiszen ez a fő vadászterületük. Mivel a tengeri jég tavasszal korábban olvad, így a medvék kénytelenek korábban a szárazföldre menni. Ahogy csökken a jegesmedvék vadászterülete, egyre kevesebbet tudnak elejteni fő zsákmányukból, a fókából, így kevesebb zsírtartalékot tudnak felhalmozni, és kisebb lesz a testsúlyuk az év hátralévő időszakára. Az anyamedvék így szoptatni sem tudnak rendesen, és egyre kevesebb jegesmedvekölyök marad életben."

Hatvan százalékkal kevesebb jég

A sarkkör lakói már érzékelnek is néhányat a klímaváltozás hatásaiból: az elmúlt száz évben 5 Celsius fokkal növekedett a levegő átlaghőmérséklete, a sarki jégtakaró kiterjedése viszont 6 százalékkal csökkent. Ez utóbbi az elmúlt húsz év "eredménye". A szakemberek előrejelzései szerint 2050-re a jegesmedve élőhelyén a nyári tengeri jégtakaró 60 százalékkal lesz kisebb.

Jelenleg az egyetlen jogi eszköz, ami védelmet nyújthat a globális felmelegedés ellen, a Kiotói Jegyzőkönyv, amely a következő évtizedre azt tűzte ki célul, hogy a fejlett országok gázkibocsátásukat 5 százalékkal csökkentsék. Ez a minimum mérték, amely ahhoz szükséges, hogy ebben az évszázadban a globális felmelegedés csökkenjen. Az Európai Unió, Oroszország és Japán már jó úton halad a jegyzőkönyv ratifikálását illetően, és ahhoz, hogy a klímaegyezmény nemzetközi törvényerőre emelkedjen, az augusztusi johannesburgi világcsúcsig Kanadának is ezt kell tennie - áll a WWF közleményében.