Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Melegedés fenyegeti a jegesmedvéket

2002.08.01. 12:36
A fenntartható fejlődést tárgyaló johannesburgi világkonferencia előtt néhány héttel világot látott WWF-jelentés szerint a jegesmedvék fontos élőhelyeinek pusztulása következhet be a globális felmelegedés miatt. A klímaváltozásért leginkább felelős országok még mindig haboznak a Kiotói Jegyzőkönyv ratifikálását illetően.
A Jegesmedvék veszélyben című WWF-jelentés, amely a Földön élő 22 ezer jegesmedvét veszélyeztető tényezőket vizsgálja, rámutat arra, hogy a globális felmelegedés az első számú tényező, amely a világ legnagyobb testű szárazföldi ragadozójának fennmaradását fenyegeti. Ez a jelenség a jegesmedvék élőhelyén, a sarkvidéken jelentkezik a legsúlyosabban, így például Kanadában, ahol a Föld jegesmedve állományának 60 százaléka él. Kanada - a globális felmelegedésért leginkább felelős országok egyike - még nem döntötte el, hogy ratifikálja-e az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéhez tartozó Kiotói Jegyzőkönyvet.

Olvad a jég, kisebb a vadászmező

Jegesmedve (WWF/ Fritz Pölking)
"A kanadai Hudson-öbölben például látható jelei vannak, hogy a jegesmedvék életkörülményeit a globális felmelegedés károsan befolyásolja" - emelte ki Lynn Rosentrater, a jelentés egyik szerzője, a WWF Sarkvidéki Program globális felmelegedéssel foglalkozó munkatársa. "Ahogy a sarki jég fogy, úgy csökken a jegesmedve túlélési esélye. A tengeri jégtakaró rendkívül fontos a jegesmedvék számára, hiszen ez a fő vadászterületük. Mivel a tengeri jég tavasszal korábban olvad, így a medvék kénytelenek korábban a szárazföldre menni. Ahogy csökken a jegesmedvék vadászterülete, egyre kevesebbet tudnak elejteni fő zsákmányukból, a fókából, így kevesebb zsírtartalékot tudnak felhalmozni, és kisebb lesz a testsúlyuk az év hátralévő időszakára. Az anyamedvék így szoptatni sem tudnak rendesen, és egyre kevesebb jegesmedvekölyök marad életben."

Hatvan százalékkal kevesebb jég

A sarkkör lakói már érzékelnek is néhányat a klímaváltozás hatásaiból: az elmúlt száz évben 5 Celsius fokkal növekedett a levegő átlaghőmérséklete, a sarki jégtakaró kiterjedése viszont 6 százalékkal csökkent. Ez utóbbi az elmúlt húsz év "eredménye". A szakemberek előrejelzései szerint 2050-re a jegesmedve élőhelyén a nyári tengeri jégtakaró 60 százalékkal lesz kisebb.

Jelenleg az egyetlen jogi eszköz, ami védelmet nyújthat a globális felmelegedés ellen, a Kiotói Jegyzőkönyv, amely a következő évtizedre azt tűzte ki célul, hogy a fejlett országok gázkibocsátásukat 5 százalékkal csökkentsék. Ez a minimum mérték, amely ahhoz szükséges, hogy ebben az évszázadban a globális felmelegedés csökkenjen. Az Európai Unió, Oroszország és Japán már jó úton halad a jegyzőkönyv ratifikálását illetően, és ahhoz, hogy a klímaegyezmény nemzetközi törvényerőre emelkedjen, az augusztusi johannesburgi világcsúcsig Kanadának is ezt kell tennie - áll a WWF közleményében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!