Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Madárpróbáló hideg a Dél-Alföldön

2002.01.10. 11:17
A kemény tél, a befagyott vizek a Dél-Alföldön komoly megpróbáltatás elé állítják a madarakat, amelyek gyakorta szokatlan helyeken tűnnek fel, táplálék után kutatva. A főleg réteken vadászó fülesbaglyok furamód a szegedi Fehértavon jelentek meg, a Hortobágyon fészkelő kis kárókatona pedig a Tisza szegedi szakaszán bukkant fel. Legkevésbé a magevő énekes madarakat viseli meg a kemény tél: Csongrádban két csicsörkét is láttak, noha a madár rendesen a Földközi-tengernél telel.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjától Kókai Károly elmondta, hogy a dél-magyarországi folyókon, tavakon alig akad jégmentes, szabad vízfelület. Az Alsó-Tiszán is csak néhány kisebb-nagyobb lék van, emiatt aztán Szeged és az országhatár között az ilyenkor szokásos ezer-ezerkétszáz tőkésréce helyett alig háromszáz-négyszáz tart ki a folyón. A bukórécék közül mindössze néhány kerceréce, barátréce és halevő kis bukó maradt a Tisza alsó szakaszán, s a kis vöcsök is a néhány léknél próbál kitelelni.

Kóbor kis kárókatonák

Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus)
A Tisza szegedi és mártélyi szakaszán egy félénk, ritka vízimadár, a kis kárókatona bukkant fel. Ez a halászmadár feleakkora testű, mint közönséges rokona, a kormorán, errefelé csak kóborló faj, ugyanis a Hortobágyon fészkel.

A szegedi Fehértó csatornái a helyenként áramló víz miatt egy-két négyzetméteren nem fagytak be, ezek a szabad vízfelületek a megmaradás lehetőségét jelentik néhány vízimadárnak, köztük két rokon fajnak, a guvatnak és a vízityúknak. Ezek a zömök testű madarak a náddal benőtt, sekélyesebb vizekben szeretnek lépkedni, de ha szükséges, a mélyebb, nyíltabb vízen is átúsznak, repülni viszont ritkán látni őket.

Sirályok a szeméttelepen

A Fehértavon telel át pár jégmadár is apró halakra vadászva, s éjszakázó helyül választja a tavat néhány nyári lúd és nagy lilik. Otthagyták viszont a vizeket a sirályok, és a szeméttelepeken keresik élelmüket: a Szegedhez közeli sándorfalvi úti szeméttelepen a vetési varjak társaságában több ezer sirályt lehet mostanában megfigyelni.

A ragadozó madarak közül a madarakra vadászó kis sólymot kevésbé zavarja a szokatlan hideg, felbukkant néhány példánya a szegedi Fehértavon, a Baktói legelőn és a tömörkényi Csaj-tavon.

Réti fülesbaglyok a tavon

Réti fülesbagly (Asio flammeus)
A kicsiny rágcsálókra vadászók életét már jobban megnehezíti a hó és a jég, ennek ellenére a nálunk ritka téli vendégként nyilvántartott réti fülesbagoly szokatlanul nagy számban és tőle szokatlan helyeken van jelen. Általában a füves pusztákat kedveli, ezért lepődtek meg a szakemberek, amikor a szegedi Fehértavon észlelték. A Csanádi pusztákon harminc, a mártélyi Barci réten pedig tizenöt réti fülesbagoly vadászgat.

Legkevésbé a magevő énekes madarakat viseli meg a kemény tél, hiszen táplálékuk általában elegendő mennyiségben áll rendelkezésükre. Csongrádban ezen a télen szokatlanul nagy csapatokban jelentek meg a süvöltők és a fenyőpintyek. Nem kis meglepetést okozva két csicsörke is itt telel át; ez az apró, sárga színű pintyféle vonuló madár, általában csak március végén tér vissza Magyarországra a Földközi-tengernél lévő telelőhelyéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?