Auguszta
-4 °C
2 °C

A vándormadarak bánják a klímaváltozást

2006.05.04. 16:05
Az európai vándormadarak száma vészesen megfogyatkozik, ha nem alkalmazkodnak a zsákmányállatok új életciklusához. A melegebb időjárás miatt ugyanis az eleségül szolgáló fajok a szokottnál hamarabb kifejlődnek, figyelmeztetnek holland kutatók.

A föld klímájának felborulása az európai vándormadarak táplálékforrásait fenyegeti. Erre az eredményre jutottak holland kutatók a Nature tudományos szaklapban megjelentetett tanulmányukban.

A kutatók eredményei szerint a felmelegedés elvonja a vándormadarak hagyományos táplálékforrásait. A kormos légykapó (Ficedula hypoleuca) példáján sikerült igazolni, hogy az állatok nem tudtak alkalmazkodni a zsákmányukként szolgáló rovarok megváltozott életciklusához.

Nincs kukac, nincs madár


Christiaan Both

Christiaan Both és a holland ökológiai intézetben dolgozó munkatársai a vizsgálataikhoz a 1987 és 2003 között vizsgálták a kormos légykapó helyi populációjának fejlődését.

A kis énekesmadár a telet Afrikában tölti, de Európába való visszaérkezése után egyre ritkábban talál megfelelő mennyiségű rovarlárvát. Ennek oka, hogy a melegebb időjárás miatt a lárvák a szokottnál hamarabb kifejlődnek. A légykapó utódai így híján vannak a túléléshez elegendő eleségnek, írta az APA hírügynökség.

A kutatók a természetben végzett vizsgálatokban arra a megállapításra jutottak, hogy amikor korábban kikeltek a rovarlárvák, egyszerűen eltűnt a kormos légykapó populációjának 90 százaléka.

Lassan mindenkit érint

Egyelőre nem tisztázott, miért nem képesek a legfeljebb 15 grammos madarak alkalmazkodni a zsákmányállatok életciklusához, és korábbra időzíteni a visszatérésüket a kontinensre.

Annyi viszont már biztos, hogy még enyhébb teleken sem indultak haza a szokottnál korábban. Christiaan Both arra a következtetésre jutott, hogy fokozatosan valamennyi költözőmadárfaj hasonló problémákkal szembesül majd.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft