Gyöngyi
4 °C
14 °C

Madárkórház épül Kölkeden

2002.03.28. 17:48
Madárkórház létrehozását tervezik nemzetközi összefogással - európai uniós és hazai forrásokra is számítva - a Duna-Dráva Nemzeti Park dél-kelet-baranyai térségében, a Kölked községhez tartozó Erdőfűn - jelentették be a településen csütörtökön tartott sajtótájékoztatón a sérült madarak megmentésére szövetkezett kezdeményezők.
Az eseményen Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke elmondta: a Duna déli határkifolyása közelében fekvő Erdőfűn létrehozható madárkórház ötletét egy Kölkeden élő önkéntes madármentő vetette fel.

Több tucatnyi madarat gyógyított meg

Csomor Tibor magasépítő üzemmérnök egy fészkéből kipottyant meggyvágó fióka felgyógyításával kezdte tevékenységét, s az utóbbi két évben huszonöt, többségében védett madárfaj csaknem hetven sérült egyedét gondozta családjával otthonában, ahonnan minden harmadik szárnyas gyógyultan térhetett vissza megszokott élőhelyére.

A magasfeszültségű vezetékek okozta áramütés, lőtt seb, szárnysérülés, mérgezés, alultápláltság, vagy más ok miatt ápolásra szoruló rétisasok, kócsagok, fekete gólyák, kerecsensólymok, nagykócsagok, szürke gémek, bakcsók, nyári ludak és egyéb madárfajok számára a Duna-Dráva Nemzeti Park Kölked-Erdőfű határában fekvő területe kitűnő élőhely - mondta a madárvédő természetbarát.

Ideális helyszín

A Duna ártere és a közeli magyar-horvát határ túloldalán elterülő Kopácsi-rét természeti adottságai szinte minden helyi és költöző madárfaj számára megfelelő körülményeket kínálnak ahhoz, hogy felgyógyulásuk után mielőbb visszataláljanak a természetbe - fűzte hozzá a madárkórház létrehozását kezdeményező mérnökember.

Csomor Tibor erőfeszítéseit a nemzeti park természetőre, Deme Tamás is segítette, a beteg szárnyasok gyógyításába bekapcsolódott Papp Ibolya mohácsi állatorvos is, a madarak etetését pedig a környék vállalkozói és társaságai támogatták. A kölkedi Csomor-porta időközben szűkössé vált a környéken lelt sérült madarak ápolásához, a gazda ezért is vetette fel egy országosan is egyedülálló madárkórház létrehozásának ötletét, melyet a Duna-Dráva Nemzeti Park is támogatott - mondta Závoczky Szabolcs, a nemzeti park igazgatóhelyettese.

Intézői kúriába települ a kórház

A kezdeményezés megvalósulásának esélyeit jelentősen növeli, hogy a baranyai megyeszékhely, Pécs, illetve a finnországi Lahti testvérvárosi kapcsolata révén az Európai Unióhoz tartozó skandináv ország közreműködésével lehetőség nyílik az EU környezetvédelmi forrásaiból megpályázható támogatás elnyerésére is - mondta Wekler Ferenc.

Kölked község önkormányzata a madárkórház céljára már felajánlotta az erdőfűi ingatlant, egy múlt századi intézői kúriát. A kétszintes épület felújítása, madárgyógyítást szolgáló eszközökkel, műtőkkel történő felszerelése, a telken és a szomszédos állami területeken létesíthető reptetők révén Magyarországon egyedülálló természetvédelmi intézmény jöhet létre Erdőfűn - hangsúlyozták a kezdeményezők, akik számítanak hazai és határon túli természetbarát szervezetek és polgárok támogatására is.