Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Jemeni származású pécsi orvos az év feltalálója

2006.12.18. 17:40
A Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) hétfőn adta át az év feltalálójának járó díjat. Az elismerést idén a jemeni származású Nashwan Khaled vehette át az érrendszeri betegségeket hanghullámokkal kezelő orvosi műszer kifejlesztéséért.

A hazai feltalálók munkái közül a 16 éve Magyarországon élő Khaled szerkezete szerepelt legsikeresebben az idei nemzetközi találmányi kiállításokon, ezért érdemelte ki ő a vándorserleget - kommentálta a MAFE főtitkára, Vedres András a döntést. Idén kilenc nemzetközi találmányi kiállításon - többek között Szöülban, Moszkvában, Párizsban - összesen 70 téma bemutatásával szerepeltek magyarok, és 79 díjat sikerült elnyerniük. Az év feltalálója-díj nyertese három helyszínen is aranyérmet kapott.

A MAFE főtitkára, akit májusban négy évre választottak meg a 83 tagországot tömörítő Nemzetközi Feltalálók Egyesületének elnökévé, a sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország az európai uniós államok között átlagon felüli teljesítménnyel szerepel a találmányok hasznosításában. Szemben az átlagos 5-10 százalékkal, a Magyarországon feltalált új tárgyak 20 százalékát sikerrel hasznosítják - hangsúlyozta.

Vedres hozzátette: a "találmányi marketing üdvös eredménye" mellett nem szabad elhallgatni azt a szomorú valóságot, hogy Magyarország az új találmányok számát tekintve világviszonylatban a fejlődő országok mellett szerepel. Míg az 1980-as években évente 500 találmányt jegyeztek be Magyarországon és 30-at Dél-Koreában, addig 2006-ban itt 69 volt a találmányok száma, a távol-keleti országban pedig 1800 - mutatott rá a főtitkár.

A pécsen praktizáló Nashwan Khaled perifériás érszűkület kezelésére szolgáló találmányát három éve használják a magyar betegek gyógyítására. Több száz beteget kezeltek már eddig is az ország kilenc helyszínén lévő érszűkület-terápiás centrumában a találmánnyal. A 25 millió forintot érő készülékre már külföldről is van érdeklődés. A sajtótájékoztatón megjelent Nashwan Khaled egyik egykori betege is, aki a helyszínen mondott köszönetet azért, hogy elmúltak panaszai.