Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Varázspor vihar ellen

2001.08.06. 17:30
Sikeresen eltüntettek egy viharfelhőt az Egyesült Államokban. A "mutatványt" a Dyn-O-Mat nevű vállalat adta elő hasonló márkajelű "varázsporával", amely eredeti térfogata 2000-szeresének megfelelő mennyiségű nedvességet képes magába szívni. Az anyagot egy nagy katonai szállítógép segítségével juttatták el az 1600 méter átmérőjű, 4 km magas viharfelhőbe, amely gyakorlatilag nyomtalanul eltűnt.
"Felhívtak az időjárásjelző toronyból, és elmondták, hogy a felhő szó szerint eltűnt a radarképernyőről" - mondta Peter Cordani, a vállalat igazgatója a New Scientistnek. "Megerősítették, hogy egy jelentős, magas tornyosulás volt ott, és egyik pillanatról a másikra szétoszlott." Cordani azt reméli, hogy hurrikánok és trópusi viharok ellen is sikeresen harcolhatnak. "A nedvesség adja a hurrikánok erejét" - mondja. "Bár egy óriási hurrikánt nem lehet teljesen eltüntetni, meg tudjuk törni az erejét, és csökkenthetjük gyilkolási képességét."

Tűzoltásra is használható

A szer persze jó szolgálatot tehet akkor is, ha szabadtéri rendezvényeket és sporteseményeket fenyeget egy közeledő vihar. De fordítva is használható: ha tűz helyszíne fölött szórják ki, az ott található nedvességet összegyűjtve, a megduzzadt, vízzel teli szemcsék sikeresen elfojthatják a lángokat. A szemcsék egyébként a környezetre ártalmatlanok, biológiailag jól lebonthatók.
A vállalat, okulva a korábbi, kevésbé sikeres kísérletekből, a szemcséket lapos "pelyhekké" alakította, amelyek így nem esnek, hanem libegnek a felhőben. Sokkal több időt töltenek benne, és így sokkal több nedvességet tudnak magukba szívni.

Cordaniék, akik 1 millió dollárt költöttek a kísérletekre, remélik, hogy a kormány is érdeklődni fog a termék iránt. Ha engedélyt kapnak rá, már a most következő viharszezonban harcolni fognak a hurrikánokkal.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft