Évszázadok óta gyengül a Föld mágneses tere

2006.05.15. 16:30
Az 1590 és 1840 közötti időszakból származó navigációs adatok alapján brit kutatók a Földet védő pajzs egykori erejére is következtetni tudtak. Eszerint a mágneses mező gyengülése 1840 óta gyorsul.

Több száz éves hajónaplók elemzése alapján brit kutatók megállapították, hogy a Föld mágneses terének gyengülése viszonylag rövid ideje gyorsul. Az iránytűket is befolyásoló mágneses mező bizonyíthatóan legalább 1590 óta viszonylag stabil volt, írta a Science tudományos szaklapban David Gubbins, a Leeds egyetem kutatója.

A pontos mérések 1840-es kezdete óta viszont a bolygót védő erőtér százévente mintegy 5 százalékkal gyengült. Ha a gyengülés így folytatódik, a Földet a kozmikus sugaraktól is védelmező mágneses tér kereken 2000 év múlva teljesen eltűnik, emlékeztet az APA hírügynökség.

Régi jegyzetek

A brit kutatók számos hajózási naplót elemeztek az 1590 és 1840 közötti időszakból. Bár a navigációs adatok legtöbbször csak a mágneses erőtér irányát és a horizonthoz viszonyított dőlésszögét tartalmazták, a Gubbins és kollégái egy számítási modell segítségével a mező aktuális erejére is következtetni tudtak.

Bár ez a számítási módszer jelentős torzításokkal járhat, a kutatók a minták alapján mégis úgy vélik, hogy a Föld mágneses tere akkoriban alig 2,3 nanoteslával gyengült évente. A 19. század második felétől viszont az ereje már hatszor ilyen gyorsan fogy.

Többször váltott

Az eredményeik alapján David Gubbins azt feltételezi, hogy a mágneses erőtér most megfigyelt gyengülése nem egyenletes folyamat, hanem ingadozó a sebessége. Mint korábban megírtuk, a 19. század közepe óta a mágneses pólusok vándorlása is élénkül.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a Földet védő mágneses pajzs ereje az elmúlt 150 év során mintegy 10 százalékot gyengült. Ugyanezen idő alatt az északi mágneses sark mintegy 1100 kilométert haladt a földrajzi északi sark felé.

A földtörténetből ismert, hogy a Föld mágneses tere hosszú időközönként, megfelelő gyengülést követően több alkalommal pólust váltott. Az élőlények számára ez egyebek mellett fokozott sugárterheléssel járt, illetve komplett fajok tűntek el és jelentek meg az ilyen átállások során.  • Hírek
  • Személyi kölcsön