Auguszta
-3 °C
2 °C

Erős mágneses vihar van a Földön

2004.11.10. 14:39
A szerda hajnalban kezdődött mágneses vihar várhatólag csak péntekre szűnik meg, közölte a földmágnesességet, az ionoszférát és a rádióhullámok terjedését tanulmányozó moszkvai intézet.
Két nagyobb napkitörés volt a szerdára virradó éjszakán, ezek idézték elő az újabb erős geomágneses háborgást. Október vége, november eleje bővelkedett a hasonló napkitörésekben és a velük járó mágneses viharokban. Míg október első fele szokatlanul nyugodt volt e tekintetben, szinte egyáltalán nem voltak foltok a Napon, október 24-étől fordult a helyzet, és olyan sok lett a napfolt, mint az utóbbi két év folyamán soha.

Rossz adás

Az időjárásra érzékeny, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő emberek közérzetük romlását tapasztalhatják a geomágneses háborgások idején. A jelenség következtében itt-ott megszakadhat vagy rossz minőségű lehet a rádióösszeköttetés. A mágneses vihar hatásaként fellépő hirtelen feszültség-, illetve áramerősség-növekedés káros hatással lehet elektromos hálózatokra.

A napkitörések egyébként nem képesek fél napnál gyorsabban elérni a Földet, és néhány koronakitörés esetében két napba is beletelhet a Napot a Földtől elválasztó, kereken százötvenmillió kilométeres távolság megtétele. Az elmúlt évtizedek leghevesebb napkitörését 2003. novemberében figyelték meg, de mivel nem a Föld felé irányult a kitörés, annak hatása mérsékelt volt.