Árpád
-2 °C
3 °C

Másfél millióért megrendelhető a magzat neme

2002.09.11. 15:10
A belgiumi Gent egyetemi klinikáján a szülni vágyó és elég tehetős nők meghatározhatják születendő gyermekük nemét. A hír a londoni The Observer hetilap szenzációs leleplező riportjából jutott el a belga sajtóba és élénk visszhangot keltett.
Jacintha de Roeck, a belga szenátus bioetikai bizottságának elnöke közölte, hogy a törvényhozás felsőházában minden párt egyöntetűen ellenzi ennek a választásnak a lehetőségét és a jövő hónapban vitára kerülő törvénytervezetük egyértelműen meg fogja tiltani ezt a gyakorlatot, amely ma még nincs törvényileg szabályozva Belgiumban.

A The Observer munkatársa magánismeretség révén hallott a genti professzorról, Frank Comhaire-ről. Bejelentkezett hozzá, mint 39 éves, egygyermekes anya, aki a kislánya után nagyon szeretne egy fiúcskát is. A professzor két héten belül fogadta és elmagyarázta neki az eljárást. Feltétele, hogy az anya 40 évnél fiatalabb legyen, akinek már van legalább egy gyermeke és a következővel szeretné a számbeli egyensúlyt helyreállítani a családban.

Amerikában szortírozzák

A házaspárnál először vérvizsgálatot végeznek, majd a férjtől spermamintát vesznek. Ezt a professzor lehűtve kiküldi az Egyesült Államokba, a virginiai Fairfaxbe, ahol a MicroSort nevű magáncég szétválasztja az X kromoszómát hordozó és így leányt eredményező ivarsejteket az Y kromoszómát hordozó és fiút eredményező sejtektől. A kettéválaszott mintát a laboratórium visszaküldi Gentbe, ahol a professzor a kívánságnak megfelelőt beülteti az anya méhébe.

A teljes bizonyság drágább

A választás sikerességének valószínűsége 91 százalékos, ha a pár leánygyermeket kíván, de csak 75 százalékos, ha vágya fiúgyermek. Az eljárásért 6300 eurót kell fizetni. Ha a szülők ennél nagyobb bizonyossággal akarnak fiút "rendelni", az további 6000 euróba kerül. Ez esetben laboratóriumi mesterséges megtermékenyítést végez a professzor, és a néhánynapos embrióról már teljes bizonyossággal megállapítható a születendő gyermek neme. Ezek után már ezt az embriót ülteti be az anya méhébe.

Frank Comhaire professzor elmondta, hogy eddig Németországból, Angliából, Norvégiából, Spanyolországból és persze Belgiumból kapott érdeklődéseket és két nőt termékenyített meg, a többieket nem fogadta el. A professzor egyáltalán nem vágyott ilyen nyilvánosságra és elmondta a belga sajtónak, hogy ha tevékenysége nagy ellenérzést kelt, nyomban abbahagyja.

Etikai kérdés

Yvon Englebert, a brüsszeli Erasmus kórház szülészeti osztályának vezetője, a szenátus bioetikai bizottságának tagja elmondta a sajtóban, hogy a bizottság rövidesen állást foglal ebben a kérdésben. Ő maga általában veszedelmesnek tartja a gyerekek nemének programozását, másrészt tudja, hogy Belgiumban a szülők nagyjából egyenlő arányban kívánnak fiút és lányt.

A szakember bizonyosra veszi, hogy 10-15 éven belül erősödni fog a társadalmi nyomás a születendő gyerekek nemének meghatározása iránt, ezért úgy véli, hogy időben és gondosan szabályozni kellene a kérdést és a nemmeghatározást csak abban az esetben lehetővé tenni, ha az a gyerekek nemi megoszlásának kiegyensúlyozására irányul - vagyis lényegében egyetért genti kollegájának elvével. Mindenesetre aggályosnak tartja a szaporodásba való, egészségügyi ok nélküli genetikai beavatkozást, végül pedig viszonylag drága költségeit is, ami azt jelentheti, hogy jó darabig csak a tehetős szülők "rendelhetik" meg gyermekük nemét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?