Kávéval a májkárosodás ellen

2006.06.16. 14:00
Már napi egy csésze kávé csökkenti a májzsugor kialakulásának kockázatát, állítja egy amerikai kutatócsoport, amely hét év alatt 125 000 ember máját figyelte folyamatosan. Ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson.

Az ipari mennyiségű alkoholt fogyasztók kávéval csökkenthetik a májzsugor kialakulásának veszélyeit, derül ki egy amerikai kutatás frissen közzétett eredményeiből. A Kaiser Permanente kaliforniai gyógyászati központ szerint azok, akik a szesz mellé napi egy csésze kávét is isznak, 22 százalékkal kisebb eséllyel betegednek meg májzsugorban (cirrhosisban), mint akik nem kávéznak.

A tanulmányt készítő csoport vezetője, Dr. Arthur Klatsky szerint ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson - az alkoholnak, és különösen a túlzott fogyasztásnak, számos egészségre káros hatása ismert. A kutató továbbra is azt tanácsolja, hogy senki ne igyon napi három felesnél többet.

A tea nem segít


A máj fontos. Vigyázzon rá!

Nem ez az első tanulmány, amely összefüggésbe hozza a kávéivást a májbetegség kialakulásának kockázatával: a Gastroentorology című szaklap tavaly év végén hasonló eredményre jutott, mint most a Kaiser Permanente, amely az Archives of Internal Medicine június 12-i számában tette közzé eredményeit.. Az utóbbi vizsgálat azonban jóval alaposabb volt, mint a 2005-ben publikált: ezúttal a kutatók alaposan megvizsgálták a májzsugor kialakulásának minden okát, és azt is, miylen hatással van azokra a kávéivás.

A kutatók 1978 és 1985 között 125 000 egészséges májjal élő embert figyeltek meg, és feljegyezték, mennyi alkoholt, kávét, illetve teát isznak. Közülük 2001-re 199-en betegedtek meg májzsugorban a túlzott alkoholfogyasztás miatt. A vizsgálat ugyanakkor kimutatta, hogy minden egyes csésze naponta megivott kávé 22 százalékkal csökkentette a májzsugor kialakulásának veszélyét.

Arról, hogy pontosan mi okozza a kávé gyógyhatását, a kutatóknak fogalmuk sincs - ennek megállapításához további klinikai vizsgálatok szükségesek. A koffein biztosan nem segít, az ugyanis a teában is megtalálható, márpedig a tea a kutatók szerint nem védi meg a májat az alkoholtól.

Megszólal a Brit Máj

Ájultan töltött éjszakák száma (évente)
Finnország 32
Írország 32
Anglia 28
Belgium 27
Dánia 21
Németország 21
Franciaország 20
Hollandia 18
Spanyolország 14
Görögország 12
Svédország 10

Egy jó nevű antialkoholista szervezet, a Brit Máj Egyesület (British Liver Trust) arra figyelmeztet, hogy az alkohol okozta májbetegségek a közhiedelemmel ellentétben nem elsősorban a diagnosztizált alkoholbetegeket és az úgynevezett "binge drinkereket" (azokat, akik egy-egy alkalommal az alkoholmérgezésbe isszák magukat) veszélyezteti, hanem a társasági ivókat, akik családtagjaik, barátaik és munkatársaik körében, társadalmilag elfogadott körülmények között iszogatnak rendszeresen.

Magyarország hagyományosan a nettó alkoholfogyasztási statisztikák éllovasa; az OECD statisztikáiból kiderül, hogy 2000-ben például minden 15 éven felüli átlagmagyar 12,3 liter tiszta szeszt ivott meg, jóval többet, mint a finnek, kétszer annyit, mint a svédek és háromszor annyit, mint a mexikóiak.

A binge drinking-versenyben, azaz az ájulásig folytatott lerészegedésben azonban sehol nem vagyunk. A brit alkohológiai intézet, az Institute of Alcohol Studies június elején közzétett adatai szerint intoxikációval töltött éjszakák számát tekintve Európában a finnek és az írek vezetnek évi 32 kiütve töltött estével.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön