Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Királynőjük is volt a majáknak?

2005.12.08. 14:30
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy nagyhatalmú asszony ábrázolására bukkantak kanadai régészek Guatemalában. Feltételezéseik szerint ez a legrégebbi ilyen alkotás a maja civilizáció korából.

Guatemalában dolgozó kanadai régészek egy olyan kőbe vésett emlékművet, illetve domborművet találtak, amely az eddig megtalált legrégebbi ábrázolása egy olyan nőnek, aki valamilyen hatalmi pozíciót töltött be a maja civilizáció fennállása idején.

A két méter magas sztélén, illetve kőoszlopon egy olyan női képmást találtak, amely vagy egy királynőnek, vagy egy istennőnek állít emléket - vélekedik a Kathryn Reese-Taylor, a Calgary Egyetem archeológusa.

A sztélé nagy valószínűséggel a Kr. u. 4. századból származik, vagyis legalább kétszáz évvel idősebb az eddig ismert legrégebbi hasonló leletnél. A mostani felfedezést azt teszi egyedülállóvá, hogy a maja történelem egy korai periódusából került elő. Ekkoriban alapították a városállamokat, ekkor kerültek hatalomra a később nagyhatalmúvá váló dinasztiák - Reese-Taylor szerint.

Tikalból rohanták le Naachtunt?

A régészek Naachtun ősi maja település romjai között bukkantak rá a mostani leletre. A kőoszlop kinézetre hasonlít azokra az emlékekre, amelyek uralkodók történeteit mesélik el. (Naachtun a híres maja várostól, Tikaltól kilencven kilométerre északra helyezkedik el.)

A kősztélé egy régi épület mélyéről került elő, de időközben a rajta lévő feliratok egy részét eltüntették, levakarták róla. Mindez arról tanúskodik, hogy Naachtunt valamilyen külső támadás érte. Az sem kizárt, hogy a híres Tikal hódította meg a térséget az 5. század végén. Ugyanakkor a régészek örömmel állapították meg, hogy a sztélén egyetlen név mégis olvasható maradt, ez pedig a király- vagy istennőnek a neve, akit ábrázolt a kőtömb. Ezek szerint a "Megosztás", illetve a "Felosztás" Úrnőjéről lehet szó (angolul: Lady Partition Lord).

A kutatók nem hinnék, hogy a maja civilizáció nőuralmon, matriarchátuson alapult volna, de a most felfedezett sztélé azt igazolja, hogy a nők fontos szerepet játszottak az egykori közép-amerikai társadalom elitjében. A régészek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az egész kőtömb értelmezéséhez még további vizsgálatokra, kutatásokra lesz szükség.