Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Betöltheti az evolúciós rést a felfedezett ősmajom

2004.11.19. 10:30
Eddig ismeretlen élőlény maradványaira bukkantak Barcelona közelében. A lényről a spanyol kutatócsoport azt feltételezi, hogy a csontjai alapján közelebb áll az emberhez, mint az eddig ismert főemlősök. Ugyanakkor a paleontológusok nem állítják határozottan, hogy a lelet az ember és a majom közötti hiányzó láncszemet jelenti.
A mintegy 13 millió éves csontvázat a Salvador Moya-Sola és Meike Kohler vezette kutatócsoport találta Nyugat-Spanyolországban. Eddig 83 csontdarabot illesztettek össze, amelyek szerint felnőtt hím majomról van szó. A csontokból ítélve mozgékony, ügyesen mászó állatról lehetett szó, amely a mellkas és a vállak felépítés alapján jóval egyenesebb tartással járt, mint egy csimpánz.

Majom és ember között?

#alt#
Klikk a képre!
Az úgynevezett Pierolapithecus catalaunicus nevű őslény, amely 13 millió évvel ezelőtt a Barcelona-környéki trópusi erdőkben élt, megváltoztathatja az eddig feltételezett őstörténetet, írja a New Scientist. A tudóscsoport mindezt azzal magyarázza, hogy ha valóban az ember egyik őséről van szó, az ellentmond annak a régi elméletnek, amely szerint az ember Afrikából származik.

Moya-Sola ezt a kérdést igyekezett elkerülni azzal, hogy a most meglelt lény vélhetően Afrikában és Európában is honos volt, illetve hogy egy végleges elmélet kidolgozásához még túl kevés csontmaradvány került elő.

A kutatók ködösítenek

Kohler a maga részéről szándékosan kerülte, hogy a lelettel kapcsolatban említést tegyen a majom és az ember közötti "összekötő kapocsról". Rámutatott, hogy ezt a fogalmat már túlságosan elkoptatták. A Barcelona közelében előkerült lelet esetében azonban igen nagy valószínűséggel mindkét faj igen közeli rokonáról van szó. Ez azonban nem jelenti még azt, hogy egyetlen közös ősük lehetett - fejtegette.

Eltérő vélemények

A paleontológusok körében eltérő visszhangot váltott ki a lelet: David Strait, az Albany egyetem munkatársa arra mutatott rá, hogy néhány csontból nehéz rokonságokra következtetni, míg a Berkeley Egyetemen Clarke Howell lelkesen fogadta a leletet, és kifejtette: a felfedezés arra utal, hogy sokféle emberhez hasonló lény élt, többek között a mai Európa területén is.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft